Тайните срещи на Ванга и Людмила Живкова: Какво не ни казаха за тях?

Тайните срещи на Ванга и Людмила Живкова: Какво не ни казаха за тях?

Людмила Живкова, дъщерята на Тодор Живков, спасила Ванга от преследване на тайните служби, които искали не просто да забранят на сляпата пророчица да се среща с хора, но и да я вкарат в затвора. А принципът тук е: има човек – има проблем, няма човек – няма проблем, пише "Телеграф".

"Двете се сприятелили и когато си била у нас, Людмила поне веднъж месечно отскачала до Петрич или пък пращала кола да я докара. Тя спира гонението срещу сляпата пророчица. По нейно настояване се регламентира и приемът на клиенти и се въвежда такса, започва да се строи приемната й в местността Рупите", разказват паметливите хора.

Фатално

Близките на Ванга споделят, че тя е знаела за преждевременната смърт на Людмила Живкова. За обществото тази кончина и до ден днешен си е загадка и истинска мистерия, но Ванга е имала видения какво ще се случи във фаталната 1981 г. Тя неколкократно я предупреждавала да бърза със задачите.

През януари 1981 г. Живкова заминала за Москва, където подписала план за културно сътрудничество между България и Съветския съюз за периода 1981 - 1985 г. В Москва Людмила е и на съвещание на културните министри на социалистическите страни. Там дъщерята на Тато е имала и таен разговор с шефа на отдел "Култура” в Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз Пьотър Демичев. Нейните приближени си спомнят след време, че поводът е бил изнасянето на Тракийското златно съкровище в Лондон.

Бялата дама

Людмила Живкова заминава за Индия, за което я подготвят разказите на най-доверения й човек - Кръстю Мутафчиев, който вече е живял в Индия. По това време той е шеф на службата за културно наследство и е на пряко подчинение на Политбюро на ЦК на БКП. Той е и човекът, който свързва Людмила Живкова с художника Светослав Рьорих, оказал неимоверно голямо духовно влияние върху нея. По нейна специална покана през 1979 г. семейство Рьорих гостува в България.

Тогава Рьорих е удостоен с титлата "доктор хонорис кауза” на Великотърновския университет. Светослав Рьорих подарява на България великолепни платна – 400 свои и на баща си Николай Рьорих, чието местонахождение днес е неизвестно. Поне не и официално. В Индия Людмила взима със себе си поета Любомир Левчев, писателя Пламен Цонев и парапсихолога проф. Георги Лозанов.

Пламен Цонев я посвещава в тайните на Дънов и Бялото братство. Неофициално са я наричали Бялата дама. В Индия тя е приобщена и към тайното братство на упанишадите (богоизбраните – последователи на Брахма, вярващи в наличието на единна световна душа, която живее във всяка човешка душа).

Тя е посветена в тайните им ритуали. Това се случило в индийските джунгли в полите на Хималаите. Приобщаването към упанишадите става по пътя на изпитания, с преодоляване на земните и плътските страсти. Едно от изпитанията е очистване на тялото, а оттам и на душата. На това става свидетел личният й бодигард.

В Индия Живкова е гост лично на министър-председателя Индира Ганди, която е специалист и по езотерика и я ръководи по този път. Людмила е искрена почитателка на древната индийска култура. Тя е завършила история и история на изкуството и си пада по всички древни култури, като особено силно търси и българска връзка с тях.

Живкова посещава и Златния храм в долината на река Кулу. Задава много въпроси на живеещия в страната Светослав Рьорих. По време на разговорите си с него в дома му той й показва пазената от него реликва върху стената на спалнята - дипломата от Великотърновския университет, с която е удостоен като доктор хонорис кауза. Разговарят за посланията на махатмите, за записките на Елена Рьорих, касаещи най-старата история на България. Това са записки, които тя е водила, докато съпругът й е бил при тях. Рьорих е и страстен почитател на Ванга. Смята се, че двамата с Людмила с часове са говорили за петричката пророчица и за това какво тя вижда.

Камъни

От Индия Людмила се завръща въодушевена, но и крайно уморена от климата, дългите преходи, недоспиването, приемите, беседите, ритуалите на посвещенията.

Донася на баба Ванга информация за посвещението си в храмовете на Индия и подаръци – енергийно заредени полускъпоценни камъни. Тя й носи и свещена пръст от Шринагар и Кулу.

На изпроводяк Индира Ганди й подарява току-що откъснати цветя и подправки. Тях тя ги занася на Ванга.

Смята се, че точно след посещението на Людмила в Индия пророчицата най-силно усеща края й. Предполага се, че тя обаче не е казала на приятелката си, а само я помолила по-бързо да приключи с някои от задачите си. Сред тях е идеята за Българския Лувър, осъществена от Вежди Рашидов като министър на културата чак в последните години.

Друга задача е честването на 1300 години на създадената от Аспарух българска държава край Дунав. Сред една от задачите е и тайната за неразкритата в Странджа гробница от времето на фараоните, потвърдена й от махатмите (бележити личности) в Индия, за която по това време вече знаят корифеят на археолозите у нас проф. Александър Фол, Ванга и Кръстю Мутафчиев. Тогава Людмила Живкова дава картбланш на Мутафчиев за началото на разкопките в Странджа. В непосредствена близост, в района на Мишкова нива, проф. Александър Фол също прави своите проучвания.

Людмила умира на 21 юли 1981 г. Официалната версия е подхлъзване. Неофициалните са много – от отравяне, до куршум в главата и всякакви други теории на конспирацията. Твърди се, че само Иван Славков бил наясно и може би самата Ванга, но само във виденията си.

Писател

Ванга и Людмила се срещали винаги на четири очи. Охраната отцепвала района и не допускала никого. Може би така е ставало на Рупите, но в София е било по-различно.

Поне според свидетелствата на покойния руски писател Валентин Сидоров. Навремето той често идвал у нас. Познавал пророчицата добре от многото статии и книги, които бил прочел за нея. Голямото му желание обаче било да се срещне лично с нея. Дори се готвел да пътува за Петрич. Споделил това с Людмила, с която имал отлични отношения. Живкова му казала, че Ванга сама ще дойде в София.

Още при първата среща пророчицата веднага познала, че гостът е писател от Москва, и му препоръчала поне 3-4 пъти в годината да ходи в Ленинград (сега Санкт Петербург). Посъветвала го освен това да работи навън, а не в стаята, и да не ходи с тежки обувки, защото пречат на мисълта. Освен това да оставя вечер отворен ръкописа, който пише, за да поема той небесното излъчване и сили.

Сидоров пише: "Веднъж срещата ни се състоя в бившия царски дворец. Изведнъж около Ванга явно се струпаха духовете от миналото, защото почна да ни ги описва: ръка с пръстен чука по прозореца, танцуват циганки, ето го и високия мургав принц Кирил. Людмила го нарече безделник. Какво значи "Дон”? - пита ме Ванга. Това е река - отвръщам. Тя е широка двеста-двеста и петдесет метра. А Ванга ми казва: "Има паметник. По хълма ходи бос. Когато пишеш за България, мисли за Людмила."

После ми обясни, че те двете са свързани духовно, живели са по времето на свети Сергий в един манастир. "Ох, виждам те – ми казва тя. - Ти си офицер, имаш руска душа. Войската се надига като огън, а войниците са като огнени езици. Винаги ще си с Русия. За теб Русия е всичко.” На Людмила пък казва: "Трябва да се появят и други жени като теб. Те още не са слезли от небето. Но скоро ще дойдат и ще помагат на Земята.”

Разстрел

През 1979 г. при Ванга отива американският писател Джон Чийвър, наричан от американските литературоведи Чехов от предградията. Води го Любомир Левчев. Американецът е световно признат за майстор на краткия разказ. Той е във възторг от пророчицата.

Тя го пита познава ли Жаклин Кенеди (по това време вече е била Онасис). Американецът потвърдил, че я познава. Тогава Ванга поискала да я срещнат с нея, за да й каже кой и защо е убил мъжа й.

"Тя иска, но не й дават. Страх ги е от това, което ще кажа”, твърди пророчицата. Тя казала на Людмила Живкова за това кой всъщност е убил Кенеди при разстрела, приписван на Харви Осуалд, но няма данни дъщерята на Тато да се е свързала с Жаклин Кенеди-Онасис.

ключови думи:
Людмила Живкова

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април