Спектакъл от небесни явления през март: Лунно затънмнение и фалшив здрач

Спектакъл от небесни явления през март: Лунно затънмнение и фалшив здрач

През този месец ни предстоят много впечатляващи небесни събития, които ще осенят мартенското небе. Равноденствието ще бъде в 3:06 ч. UTC (Coordinated Universal Time) на 20 март (22:06 ч. ET (Eastern Time) на 19 март), като това е моментът, в който северното полукълбо навлиза в пролетта, а южното полукълбо навлиза в есента.

Този месец е и най-доброто време да видите най-малката планета в Слънчевата система. Меркурий ще бъде най-ярък и най-отдалечен от Слънцето, но двете събития не се случват на една и съща дата.

От 9 март Меркурий е най-ярък над хоризонта след залез слънце. Яркостта му ще достигне своя пик около седмица по-късно, но ще продължи да се отдалечава от Слънцето. Той ще достигне максималното си разстояние от Слънцето на 24 март, въпреки че ще бъде по-слаб, отколкото в средата на март, информира vesti.bg.

Ако нямате късмет с времето и нито една ясна вечер или ясен западен хоризонт, Меркурий ще достигне най-голямата си елонгация първо на 5 септември, а след това отново на 25 декември.

Юпитер ще бъде ясен и видим и в западното небе, а ако имате телескоп, можете да видите и планетата Уран. Двете планети ще се срещнат в небето в средата на април и през целия март ще можем да видим Уран, Юпитер и Меркурий в една линия.

Има още няколко небесни явления, които ще можем да наблюдаваме след залез слънце. Ще имаме шанс да видим фалшив здрач – вечерното копие на фалшивата зора – преди 21 март. Това, което ще наблюдаваме е зодиакална светлина, триъгълно сияние на запад, след като Слънцето е залязло. Тя се създава от прах в равнината на Слънчевата система и е най-ярка в зодиакалната лента - пътят на Слънцето и Луната през небето.

Поради ориентацията на земната ос по време на пролетта в северното полукълбо фалшивият здрав е по-лесно да се види след залез. През есента ще можете да го видите преди зазоряване. За южното полукълбо е обратното - там хората трябва да гледат на изток преди зазоряване, за да забележат тази фалшива зора. За зодиакалната светлина се нуждаете от ясна видимост на хоризонта с тъмно небе и без светлина в посоката (запад или изток), в която гледате.

Ако всичко това не ви е достатъчно, има още едно вълнуващо събитие за края на месеца: частично лунно затъмнение. През нощта между 24 и 25 март Луната ще премине през полусянката на Земята. Този тип затъмнение не оцветява Луната в червено, но в крайна сметка я прави да изглежда значително по-тъмна от обичайното пълнолуние.

 

 

 

Ще се вижда от Западна Европа чак до Източна Азия и Австралия, с най-добрата гледка (и най-лесните за наблюдение часове) в Америка. Цялото затъмняване и повторното осветяване продължава повече от четири часа. За жителите на Северна Америка две седмици по-късно ще има пълно слънчево затъмнение, което пресича континента от Мексико до Канада.

ключови думи:
небесни явления

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май