Скуката е полезна?

Не сме на това мнение
Скуката е полезна?

Винаги сме били с две ръце "за" разнообразието. И винаги ще бъдем. Защото изобщо не се разбираме с монотонността - не я харесваме и даже гледаме да я заобикаляме отдалече.

Но разбрахме, че не било вредно да пускаме отегчението в живота си... от време-навреме.

Защото според канадския професор Питър Тухей скуката е чудесна превенция срещу негативни събития и емоции. Съвсем наскоро той представи официално книга, изцяло посветена на отегчението, но като необходима част от живота.

"Скуката те принуждава да мобилизираш целия комплекс от идеи и решения, които имаш, за да промениш текущата си ситуация... към по-добро", твърди професорът. "Точно в такива моменти въображението ти получава абсолютен шанс да се развихри."

Тухей набляга на факта, че някои хора са по-склонни да скучаят от други. Причината: различното количество на допамин в мозъка при отделните индивиди.

Скука-експертът цитира изследване, в което хората с ниски нива на въпросния невротрансмитер страдали от по-продължителни и по-дълбоки периоди на меланхолия.

За това според канадеца, аеробните упражнения са чудесен начин за справяне с монотонността на ежедневието и за подобряване "гъвкавостта" на мозъка. Знаете, че те съдействат за производството на повече допамин.

Но професорът признава, че самият той не бил имунизиран от скука, докато пишел научния си труд :)

За съжаление, нашият опит показва друго. Колкото повече потъваме в скука, толкова по-малко идеи ни идват на ум.

А при вас как е: пускате ли отегчението в живота си и помага ли ви то по някакъв начин?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май