Релакс зона на седмицата: Чаените къщички

Малки оазиси на спокойствието на няколко крачки от технологиите
Релакс зона на седмицата: Чаените къщички

Този път ще сменим подхода и, вместо да ви отведем в някой приказен комплекс за отдих, ще ви разходим из един частен имот в Силиконовата долина в САЩ.

Става дума за Чаените къщички (Tea Houses) – комплекс от 3 изключителни постройки от метал, стъкло и дърво, увиснали над част от долината. Те са дело на калифорнийското студио Swatt Miers Architects, което стартира проекта през 2009-та и го финализира миналото лято.

Swatt Miers ArchitectsМалките къщички са построени в единия край на огромен имот, в който вече има основна къща за живеене. Тяхната цел е изолация и пълноценен отдих сред природата, буквално на крачки от един от центровете на световния технологичен прогрес.

Локацията е избрана съвсем целенасочено: в тази част на огромния двор има малка горичка от дъбове, вечнозелени дървета и кленове, бамбук и гинко. Това гарантира силната връзка с околната среда и естествените й релаксиращи свойства. А и теренът е с подходящ наклон, разкриващ спираща дъха гледка отдолу...

За да оставят минимален отпечатък сред тази красота, архитектите използват специална технология за поставяне на основите – плоски панели, вкопани в земята чрез тънки метални удължения. Самите къщички са построени така, че вентилацията вътре да се регулира максимално естествено и лесно. Охлаждането през топлите месеци е лесно, тъй като архитектите са се възползвали максимално от изложението на склона – слънцето грее директно само в началото и в края на деня, а през останалото време дърветата защитават сградите от горещите лъчи. Отоплението през зимата пък се осигурява чрез специална хидросистема, вградена в пода. Водата в нея се загрява с помощта на соларни панели, поставени в друга част на имота.

В същото време, всяка вила има свое уникално предназначение. Най-малката е подходяща за медитация, уединение и съзерцаване на природата. Другите две са свързани по между си чрез обща мини баня. По-малката чаена къщичка е обширна спалня с величествен изглед, а по-голямата – място за идеи и вдъхновение.

Swatt Miers Architects

В сградите няма модерни технологии като компютри, интернет, телевизия, аудио система и т.н. Идеята е ясна – нещо не трябва да пречи на връзката с природата. Това се подсилва допълнително от стъклените рамки на къщичките, които създават усещането за липсата на физически стени.

Интериорът е минималистичен, изчистен и без излишества, за да не натоварва гостите. А една от най-приятните хрумки на архитектите е стъкленият покрив на банята, който разкрива изглед към необятното небе както през деня, така и нощем.

Swatt Miers Architects

Сега спираме с описанието и ви оставяме да се потопите в галерията от приказно успокояващи кадри.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май