Релакс зона на седмицата: Слънчевата къща

Уникалната симбиоза между вода, растителност и пространство за живеене е истински оазис на спокойствието
Релакс зона на седмицата: Слънчевата къща

Знаем, че всички имат свои собствени стратегии за справяне със стреса. Някои са успешни, други – не съвсем, но все се стремим към най-пълноценния метод срещу напрежението.

Е, ние дори имаме няколко – спортуваме, пътуваме, но един от най-успешните на ежедневно ниво си остава домът като нашата релаксираща крепост. Кътче за четене, зона за игри, уютно кресло до прозореца, специфично осветление, вдъхновяваща баня, най-топлата кухня в света... Да продължаваме ли?

Не, няма смисъл. Оттук нататък смятаме да ви показваме някои особено успокояващи оазиси, от които да черпите идеи за вашето собствено пространство или за които просто да мечтаем заедно :)

Първото ни предложение е дело на едни истински капацитети в областта, а именно Guz Architects. Креативният екип е ситуиран в Сингапур, но е реализирал проекти и в Австралия и Нова Зеландия, във Великобритания и в Европа.

Проектите на архитектурното студио имат една наистина силна отличителна черта – интегрират изключително добре природата в себе си, като по този начин са в пълен унисон със заобикалящата ги среда. Морава по средата на къщата, затревена тераса или дори покрив, живи цветя и дървета на всевъзможни места, както и интересни водни басейни са само част от реализираните идеи на Guz Architects.

Последният им проект, финализиран наскоро в Сингапур, се нарича The Sun House или Слънчевата къща и е ослепително зелен. L-образната форма на сградата обособява малък вътрешен двор, превърнат от архитектите в релаксиращ оазис от вода и растителност. Това едновременно дава възможност за приятна гледка и естествена прохлада за обитателите на дома.

Характерното за климатичните особености размиване между вътрешно и външно пространство също не липсва – дневните помещения са полуотворени към вътрешното изкуствено езеро и са ограничени чрез огромни стъклени стени. Стълбището между двата етажа на къщата е закрито отгоре, но изцяло отворено към водните пространства.

А те са общо две – освен мини езерото, собствениците на къщата разполагат и с басейн, по средата на който е изградена сенчеста платформа, удобна както за хапване навън, така и за разпускане по всяко време на деня. Платформата е покрита със затревен покрив, който изолира добре топлината през деня.

Преобладаващите материали в интериора са стъкло и светло дърво, както и мебели в бяло. Външните дървени елементи са тъмни, а използваният бетон в конструкцията е специален - с повишени качества за пестене на енергия във вътрешността и изолация от топлината, която идва отвън.

А на нас не ни излзиа от ума верандата в средата на водните пространства - представяме си вкуса на сутрешното кафе на това уникално място, което определено заслужава да се нарече релакс зона на седмицата... Вижте още от него в галерията ни.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май