Релакс зона на седмицата: Treehotel

Еко къщички сред короните на дърветата
Релакс зона на седмицата: Treehotel

Ароматът на гората след дъжд, в който се смесват уханията на влажна дървесина, свежа зеленина и току-що поникнали гъби, е неповторим. И може да се усети само и единствено през пролетта... Да, личи си, че сме на една крачка от почивните дни, нали?

И понеже най-успешната релакс концепция, според нас, е свързана с природата, смятаме да се разходим виртуално до Treehotel, където можете да спите в короните на дърветата, буквално :)

Магическото място се намира в Швеция, в малкото селце Харадс, разположено в северната част на страната. Никому неизвестното селце с около 600 души население от 2 години е основна туристическа атракция в района заради интересния хотел, построен в околностите му.

TreehotelTreehotel представлява 6 отделни къщички, построени високо сред дърветата, между 4 и 6 метра над земята. Всяка предлага място за настаняване на до 4 човека и има собствена концепция както отвън, така и отвътре.

Хотелът е проектиран от няколко от най-известните скандинавски архитекти в момента - Martin Videgård и Bolle Tham, които работят заедно, и братята Mårten и Gustav Cyrén, а идеята им е да запазят максимално силна връзката с околната среда.

Това е и концепцията на собствениците Брита и Кент Линдвал, които искат да предлагат на своите клиенти комфорт и завръщане към природата едновременно. Хотелът им разполага с 5 къщички, но до края на предстоящото лято трябва да бъдат построени още 19.

Разбираемо, еко достойнствата на хотела са много. Като начало, всяка сграда е построена от материали и чрез техники, максимално щадящи природата. Платформите, върху които са позиционирани стаите, са изработени от местен дървен материал, обработван по естествен начин за удължаване живота и издръжливостта му, а не с химикали.

TreehotelДървесните къщички имат добра изолация и са снабдени с подово отопление. Електричеството към всяка от тях се произвежда природосъобразно, чрез водите на близката река Люле, а осветлението е посредством локална икономична система.

Всяка стая е обзаведена с модерна, но екологична химическа тоалетна, която гарантирано няма общо с версиите, с които ние сме свикнали. Цялото съдържание се изгаря при температура от 600 градуса, без остатъци и миризма, а през зимата въпросните съоръжения подпомагат отоплението. Само в една от стаите, наречена Колибата (The Cabin), има замразяваща система за унищожаване на екскрементите, която също е природосъобразна.

Къщичките разполагат само с мивка за миене на ръцете, лицето и зъбите. Водоснабдителната система е супер икономична, а използваната вода се събира в контейнери, които се сменят всеки ден. Душове за къпане има в отделна сграда. Почистването на стаите се извършва с екологични средства, както и прането на спалното бельо и кърпите.

Храната се сервира в гостилницата към пансиона Брита, предшественик на Treehotel. Тук атмосферата е много характерна и всичко се приготвя на място, с локални продукти. Собствениците и персоналът често изпълняват желанията на гостите си, а последните дори могат да се включат в процеса по приготвянето на собствения си обяд, ако желаят. Интериорът пък е като изваден от "Пипи Дългото чорапче" и "Емил от Льонеберя" – толкова ретро, изчистен и в същото време уютен, че не ти се иска да си тръгваш никога.

Treehotel разполага и с мини спа център – типична сауна за 8 човека, разположена сред дърветата, и заобиколена с просторна дървена платформа за слънчеви бани или лека закуска. Тук са и душовете, снабдени с цялата най-необходима еко козметика за освежителен душ.

Treehotel

За къщичките

Колибата (The Cabin) се намира на малко възвишение и предлага спиращ дъха изглед към долината на река Люле. Достъпът до нея става чрез мост, изграден между дърветата, а покривът й всъщност представлява разкошна тераса, на която ни се струва, че може да се припичаме по цял ден. Цената на вечер е около 450 евро.

Treehotel

Treehotel

Огледалният куб (The Mirrorcube) е скрит сред дърветата и трудно се забелязва – огледалната му повърхност го маскира като част от заобикалящата го среда. За да не се блъскат птиците в сградата, външните плоскости са покрити със специален инфрачервен филм, който е видим за тях.

Treehotel

Целият вътрешен интериор на идеалния куб е изработен от бреза, а 6-те прозореца дават възможност за пълна панорама на околността. Естествено, квадратният покрив е чудесна тераса :) Цената на вечер е около 506 евро.

Treehotel

Птичето гнездо (The Bird's Nest) е идеален кръг отвътре, облицован с множество пръчки отвън, подобно на гнездо. Стаята е предназначена за 4 човека или семейство с две деца.

Treehotel

Интериорът е от светло дърво, а достъпът става чрез стълба. Цената на вечер за двама е около 450 евро.

Treehotel

Синята шишарка (The Blue Cone) е типична дървена къща, боядисана в ярко червено отвън. Конструкцията й леко напомня на устройството на шишарка.

Treehotel

Treehotel

Интериорът отново е от светло дърво, а панорамният прозорец в мини дневната ни вдъхнови особено много. Стаята е предназначена за четирима, а цената за двама на вечер е около 450 евро.

Treehotel

НЛО (The UFO) е разработена като стаята в пълен противовес на околната среда. Много напомня на извънземен кораб, вдъхновен от най-добрите образци в кино жанра.

Treehotel

Интериорът е по-скоро модерен, изработен от максимално олекотени компоненти. Тук могат да отседнат двама възрастни с две деца, а цената на вечер за двама е около 450 евро.

Treehotel

А ако някой си помисли, че тук ще му бъде скучно, жестоко греши. Разходки – пеша, с коне или с планиснки байкове, трекинг, каяк, риболов са само част от възможностите през лятото и есента. През зимата и пролетта пък могат да ви спретнат поход със снегоходки или кучешки впряг, езда, строене на иглу и един особен вид каране на ски, теглени от кон.

Или просто можете да дишате уханието на  шведска гора...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април