Прогноза: Балканите ще станат необитаема пустиня, а Сибир ще изхранва света

Прогноза: Балканите ще станат необитаема пустиня, а Сибир ще изхранва света

В портала Big Think е публикувана карта, показваща как ще изглежда светът, когато средната годишна температура е с четири градуса по-висока от сегашната. "Полинезия вече я няма, тя е потънала в морето. Пакистан и Южна Индия са пусти и Европа бавно се превръща в пустиня. Такава ситуация ни очаква, когато светът е средно само четири градуса по-топъл годишно", казва Big Think . Западна Антарктида вече не е само лед и  необитаема. В новите зелени площи ще бъдат създадени нови градове. Северна Канада, Скандинавия и Сибир ще нахранят стотици милиони климатични мигранти, които ще бъдат принудени да обитават тези райони, твърдят учени.

В текста се посочва, че "сега е подходящият момент за закупуване на недвижим имот в Гренландия, преди и той да стане зелен". Местата на картата, отбелязани в кафяво, представляват територия, която ще бъде необитаема поради суша и екстремни метеорологични условия, а сред тях са източното крайбрежие на Съединените щати, Централна Америка и центъра на Южна Америка. В Африка Мадагаскар и Мозамбик ще се озоват в същото положение, в Азия Индия и Пакистан, а Индокитай и Индонезия ще бъдат изоставени. С оранжево са отбелязани зони, които ще станат необитаеми пустини, включително целите Балкани, Австрия, Унгария, Германия, Испания, Португалия... Тоест цяла Южна Европа. Реките ще пресъхнат напълно, а както прогнозира картата, в Алпите вече няма да има сняг.

Червеното показва територията, която ще бъде наводнена поради повишаване на нивата. Предполага се, че четири градуса по-висока температура ще доведе до повишаване на морското равнище с до два метра. Въпреки че червената територия не изглежда голяма на картата, това е гъсто населен район. В Съединените щати, например, това е повече от десет процента от населението им. Светлозеленият цвят показва районите, където ще бъде възможно да се отглежда храна и да се създават градове. Сред тях е Западна Антарктида, неузнаваема и гъсто населена. Нова Зеландия също ще се превърне в един от най-гъсто населените райони в света.

В Сибир и Канада валежите и по-високите температури ще създадат идеални условия за отглеждане на храна за по-голямата част от света, докато подслон за по-голямата част от световното население ще се предлага от Обединеното кралство, Скандинавия, Гренландия и Северна Русия. Тъмнозеленият цвят показва зона, където е възможно повторно залесяване, но дори изоставените площи няма да останат безполезни. Означените със зелени точки ще се използват за производство на слънчева енергия, а червени точки за производство на геотермална енергия. Огромни вятърни паркове край бреговете на Южна Америка, Аляска и Северно море ще произвеждат останалата енергия, от която се нуждае планетата, пише "Труд".

ключови думи:
глобално затопляне

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април