Откриха защо човек вижда незабравими моменти от живота минути преди смъртта

Откриха защо човек вижда незабравими моменти от живота минути преди смъртта

Пред став ет е си, че за секунди преживявате целия си живот – чувството е, сякаш сте извън тялото си и наблюдавате незабравими моменти. Този процес е известен като "припомняне на живота”. Доскоро се смяташе, че се получава при хора, които са били на крачка от смъртта.

Какво се случва в човешкия мозък по време и след смъртта, са въпроси, които от векове си задават невролозите. Ново проучване, публикувано във Frontiers преди месец, доказва, че мозъкът остава активен и действа координирано дори по време и след прехода към смъртта.

Причината за стигането до това доказателство е една трагична история

След падане 87-годишен мъж е приет по спешност в болница. Тъй като пациентът страдал от епилептични пристъпи, д-р Раул Висенте от университета в Тарту, Естония, му направил електроенцефалография (ЕЕГ – интервенция, при която се поставят електроди на главата, за да се измерва активността на мозъка). По време на изследването пациентът получава инфаркт и умира. Точно това неочаквано обстоятелство е позволило на учените да запишат за първи път в историята активността на мозъка на умиращ човек.

Това откритие поставя под въпрос разбирането ни за това кога точно приключва животът.

"Измервахме 15 минути мозъчна активност около момента на смъртта, като акцентирахме върху това какво се е случило в 30-те секунди преди и след като сърцето е спряло да бие”, казва д-р Аджмал Земар, неврохирург от университета в Луисвил, САЩ.

Непосредствено преди и след спирането на сърцето учените са наблю давали повишена активност под формата на мозъчни вълни, наречени гама-осцилации=

Схемата на ритмичните мозъчни вълни, записани по време на смъртта на мъжа, приличали много на мозъчната активност при сънуване, на припомняне на стари преживявания или на медитация. Този специфичен вид на вълните навежда на предположението, че в момента на смъртта човекът е видял като на филм поредица от лични преживявания.

"Чрез пораждането на осцилации мозъкът събужда последни спомени за важни житейски събития точно преди да умрем. Това прилича на преживяванията, които хората споделят, когато са били между живота и смъртта” - казва Земар. "Тези открития поставят под съмнение разбирането ни за това кога точно приключва животът, и пораждат въпроси, относно подходящото време за даряване на органи”, добавя той.

Преди 10 г. такива промени в гама-осцилациите са наблюдавани и при плъхове. Регистрирани са и в мозъците на животни и хора при загуба на кислород след инфаркт. Това означава, че по време на смъртта мозъкът извършва биологична реакция, която може да се запази при различните видове.

В бъдеще учените планират да повторят експеримента вече в лабораторни условия, като симулират близко до смъртта преживяване на доброволец=

 

 Друго проучване, публикувано в научното списание "Сборници на Националната академия на науките на САЩ”, съобщава за сходни наблюдения в мозъчната активност непосредствено преди смъртта. Екипът на д-р Джимо Борджигин от Мичиганския университет е изследвал четирима пациенти, починали след спиране на сърдечната им дейност, докато им правили ЕКГ. Били в кома и не реагирали на животоподдържащите системи – след като ги изключили, при двама от пациентите е отчетено ускоряване на сърдечната честота и нарастване на активността на гама-вълните.

 

 Тази активност се счита за най-бързата в мозъка и както вече казахме, се свързва със съзнанието, сънищата и халюцинациите. Разказите  за "виждане на светлина в края на тунела”, чуване на гласове и видения на любими хора на тези, които са били с единия крак в гроба, може да се дължат именно на тези повишени нива на гама-вълни в мозъка.  Все още няма как да се докаже дали всички хора претърпяват тези явления по време на смъртта си, защото при другите двама пациенти не се е наблюдавала никаква промяна или активност в мозъка.

 

 За сензационния пробив колегата на Борджигин, д-р Джордж Машур, казва: "Ставаме свидетели на важно проучване, което ще хвърли светлина върху сложните взаимодействия на основните неврофизиологични механизми. Как спомените за ярките преживявания от живота може да са плод на нефункциониращ вече мозък секунди преди смъртта, си остава един огромен парадокс.”

 

 Според учените обаче наблюдаваните резултати са изключително вълнуващ и, защото ще ни докажат дали хората имат скрито функциониращо съзнание дори и след като умрат, пише 24 часа.

ключови думи:
смърт

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април