Къде е вашата креативност?

Явно забързаният ви живот я притиска в ъгъла и не й оставя да се развихри
Къде е вашата креативност?

Питали ли сте се защо понякога въображението ви изчезва и, колкото и да се опитвате да го извикате на помощ, не се завръща към вас? Някои го наричат творчески застой, други – зацикляне, а трети просто нямат сили да го назоват по какъвто и да било начин. Но за нас сега е по-важно да изясним какво в нашето ежедневие води до загубата на вдъхновение и как можем да си го върнем...

Според редица психолози и невролози, хората могат да се сдобият с чист, свободен ум и гъвкаво мислене единствено, когато дадат възможност на мислите си да се пореят свободно. Във връзка с това, всеки ден, в който алармата иззвънява рано сутрин, а часовникът отмерва началото и края на ангажименти и събития, съзнанието ни се намира в капан.

Колкото повече стрес изпитва тялото ни през деня, толкова повече се затруднява и мисленето. Ако желаете да дадете шанс на творческото си мислене от сутринта, то е добре да се събуждате 5-10 минути по-рано и да оставате в леглото, като през това време пускате съзнанието си да се "разхожда" свободно, където си пожелае.

Дали мисълта ви ще се трансформира във фантазия или пък просто ще я оставите да стъпва върху предметите из стаята, не решаваме ние, нито вие :) Просто оставете мозъка си сам да избира какво да прави през кратката си почивка.

По този начин не само ще си починете съзнателно (защото в повечето случаи не можем да контролираме сънищата си), но и ще съберете много цветни картини и впечатления, които ще обогатяват и разведрят деня ви.

Говорете със себе си или с въображаем събеседник: може да ви се струва откачено, но си нямате представа какви интересни разговори се получават в такива ситуации. Човек дотолкова се отпуска да си представя разни неща, че накрая сам не може да спре да фантазира. Това упражнение наистина помага да раздвижите мозъка си и да виждате нещата по много нестандартен начин.

Слушайте музика или гледайте кратки мотивационни или забавни клипчета: освен, че изпълняват ежедневните си служебни задължения, компютрите могат да бъдат наши помощници в развлечението и формирането на позитивна нагласа към света.

Наслаждавайте се всеки ден на музиката, която кара въображението ви да рисува картини и тялото ви да се чувства комфортно. Ако ви е скучно или тъжно, просто потърсете някое смешно клипче в Youtube.

Може би никога не сте опитвали упражнения по смях, но ние, със скромния си опит, можем да твърдим, че те наистина избистрят главата ви от негативизма и ви карат да погледнете на света със съвсем нови очи.

Ако можете да отделите време за медитация, можете да бъдете сигурни, че това е един от най-добрите и изпитани методи за концентрация и по-нататъшно насочване на мисълта в насоката, в която вие желаете. В случай, че сутрин разполагате и с време да се разходите край зелените корони на дърветата, значи може би разполагате с идеалното решение за проблема си.

Желаем ви свободно, разкрепостено и цветно мислене!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април