Антистрес терапия: въображението

Как да се отпускаме, представяйки си разни хубави неща
Антистрес терапия: въображението

- Госпожице, вие ли накарахте онази палма да помръдне току-що?

- О, извинете, ако съм ви нарушила почивката. Просто се замислих колко хубаво би било, ако палмите могат да се разхождат по плажа, също като нас...

Тази сцена се разиграва във вашия ум. Въображението ви е отвело на чудно красив остров, където цари мир и спокойствие. Хората тук са добронамерени и приветливи. Всъщност, това е мястото, което можете да създадете сами, за да неутрализирате негативното влияние на стреса.

Причината за това е, че възприемаме света чрез образи. Всичко, което ни се случва, получава своя визуален отпечатък в съзнанието. Същите образи могат да се възвръщат многократно в главата ни – с и без наше желание.

По-важното е обаче, че ние можем да използваме тези картинки, за да създадем виртуално копие на света – което по същността си е идентично или по-съвършено от него. Изборът е предопределен от целите, които преследваме.

Ако изберем да се разтоварим от стреса, представяйки си местата и дейностите, които ни карат да се чувстваме спокойни, трябва да умеем единствено да управляваме въображението си. Да създаваме волево картини в съзнанието си и да ги задържаме при себе си, колкото желаем. Способът за управление на мисловните образи е известен като "направлявана фантазия (образ)" (англ. guided imagery) и се оказва все по-успешен не само в борбата срещу стреса, но и като средство за усъвършенстване на представянето в професионалната сфера.

В работата, креативното управление на картини, пресъздаващи най-разнообразни казуси и актьори, може да подготви служителите за успешно справяне с предстоящи задачи и ангажименти. Полезното в случая е, че човешкото въображение може да възпроизведе голям брой вариации по един и същ случай, и то за съвсем кратък отрязък от време.

Упражнението по управление на фантазиите се оказва особено полезно в професиите, предполагащи директна комуникация – оратори, актьори и търговски представители, от чието представяне зависи печеленето на клиенти.

inm.com

Но да се върнем към нашите опити за справяне със стреса. Седмицата ви е била съсипваща, натоварваща както във физическо, така и в психическо отношение. На всичкото отгоре ви терзаят нерешени емоционални проблеми и отношения с близки хора. Изглежда, сякаш ще се пръснете от напрежение всеки миг. Нямате нерви да медитирате, нямате средства за масажи и сте твърде скапани, за да тренирате. И разполагате с едва 10-15 минути.

Трябва да използвате, каквото е останало от търпението ви, за да отпуснете тяло, доколкото ви е възможно, и да затворите очи. А сега си представете, ама съвсем непредубедено, следното: боси сте, нагоре тялото ви е облечено съвсем леко. Вятър с аромат на пролетни дървета се вплита в косата ви и гали всяка част от вас.

Ще ви се да се разходите. Тръгвате напред и навсякъде, където стъпите, поникват цветя и треви, които на свой ред изпускат приятно, отпускащо ухание. Поглеждате към никнещите изпод краката ви растения и се учудвате как е възможно това, но когато вдигате глава, виждате, че наоколо са изникнали много дървета, появили са се огромни зелени поляни.

Лицата на маргаритки се виждат между тревата още отдалеч. Тук има и пеперуди, и цветя. Чувате песента на птици, които са крият между обилните цветове на дърветата. Някакво насекомо, чиито звуци напомнят за детството ви, също се обажда.

Освен всичко това усещате, че мекият тревен килим, по който стъпвате, е приятно топъл, защото слънцето се е издигнало високо и ви гали с лъчите си. Всичко е толкова естествено и прекрасно, че се изпълвате с енергия и усещане за лекота.

Докато се разхождате дълго из безкрайните поляни, все ви се иска да се хвърлите и прегърнете тези страхотни цветя и треви. И в един момент го правите. Лягате сред меката земна постелка и усещате онзи божествен аромат на цветя още по-силно и упойващо. Вятърът е нежен и лек, гъделичка ви деликатно. Съвсем неусетно се отдавате на тези ласки. И се унасяте в спокойствие...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май