Умът е къща. Да я почистим с медитация

Заедно с Чавдар Черногоров
Умът е къща. Да я почистим с медитация
inm

Преди време се срещнах с инструктора по тай чи Чавдар Черногоров и тогава с него сключихме сделка :) Той ми обеща, че ще ми помогне да разбера медитацията и да започна да я практикувам. И, както предполагах, спази обещанието си.

Но понеже не искам да запазя само за мен ценните уроци, които получих, смятам да ги споделя с вас, каквото е желанието и на самия преподавател.

Та, преди да се посветим на различни техники, нека се опитаме да дадем отговор на въпроса: 

Що е то медитация?

a5fa7016-393a-658e-7be3-e2381bcb48b4inmТя е процес и, в същото време - едно от многобройните състояния, в които може да навлезе съзнанието ни, обяснява Чавдар.

Когато през деня извършваме нашите ежедневни действия, умът ни се намира в своя всекидневен режим. Когато през нощта заспим, той навлиза в друго, различно и може би – по-дълбоко, състояние. А когато медитираме, умът ни навлиза в състояние на медитация.

В началото, практикуващият може да си мисли, че медитира, но да не е точно така, предупреждава инструкторът. Често индивидът успява да се успокои, да се отпусне или да фокусира своя ум върху определен обект или върху специфичен процес.

Но релаксацията, постигането на концентрация и на спокойствие сами по себе си не са медитация – те, всъщност, са резултатът от нея.

Звучи парадоксално, но тя може да се обясни накратко като...

Отсъствие

По време на нея, в нашите умове може да се "отвори" пространство, в което да липсват каквито и да е било мисли. Но, така или иначе, умът продължава да функционира, макар и по различен начин.

Тази осезаема разлика може да се илюстрира със следния пример. В автобуса, на път за работа, много неща ни правят впечатление: ароматите, звуците – всичко, до което се докосваме и виждаме, ни носи някаква информация. Иначе казано, ние сме под преките впечатления на заобикалящата ни среда.

d1e7e8f9-4a36-5083-94d1-28d9d02fecb0inmКогато се намираме в медитативно състояние, всички тези външни впечатления отсъстват, а присъствието на съзнанието става някак по-чисто и ясно, обяснява Чавдар. 

Можем да оприличим ума на къща. Ако дълго време сме пълнили същата с всевъзможни ненужни предмети, в един момент въпросното пространство ще се задръсти и ще стане непроходимо. Медитацията е такъв процес, при който в къщата остават само онези неща, които са необходими, и тя става чиста, просторна и проветрена, уверява преподавателят. 

А щом отново се върнем към ежедневието, получаваме възможността да изразим онова, което сме осъзнали, докато сме медитирали.

Така, почти неусетно, бихме могли да осъществим онази позитивна промяна, към която се стремим :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май