Фреш

Една от особеностите на човешкия мозък, която го прави едновременно много умен и много глупав, е евристиката. Представете си я като набор от бързи връзки, които главата ви използва, за да разрешава често срещани проблеми. По този начин мисълта ви се радва на особена пъргавина - дотолкова, че понякога пропускате важни детайли от общата картина. 

Вместо да поемете по дългия път на разума и да обмислите внимателно най-логичния вариант, вие използвате прекия път на евристиката, за да вземете решение в рамките на броени милисекунди. Това спестява на сивото ви вещество изключително много работа, но понякога го кара да възприема света като едно доста по-елементарно място, отколкото е. 

Вземете за пример все по-честата поява на медийни материали за насилие. Вие сте уверени, че сме започнали да живеем в една много по-враждебна обстановка. Реалността е, че в последно време медиите целенасочено търсят (дори си измислят, кхъ-кхъ) подобни истории и ги представят с преувеличено шокиращи заглавия, за да се продават по-успешно. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май