Средиземноморската диета може да намали риска от рак на гърдата до 62%?!
Според най-новите изследвания публикувани в JAMA Internal Medicine показват, че Средиземноморската диета, която е изключително богата на зехтин намалява чувствително риска от рак на гърдата с цели 62%.
Изследователите в Испания наблюдавали над 4000 жени на възраст между 60 и 80 годишна възраст, които били разделени на 3 основни групи.
На първата група им било зададено да спазват Средиземноморската диета, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, риба, бобови растения като задължително е трябвало да ползват ограничено количество млечни продукти, червено месо и сладкиши. Задължителният минимум за употребата на студено пресован зехтин е бил в рамките на 4 супени лъжи всеки ден.
Втората група също следвала Средиземноморската диета, но с добавка на смесени ядки вместо зехтина.
Третата група е била инструктирана да ядат бедна на мазнини диета.
През следващите 6 години, общо 35 жени са развили рак на гърдата, но жените, които консумират зехтин са имали 62% по-малък риск в сравнение с дамите, които следвали диета с ниско съдържание на мазнини.
Жените, които консумирали ядки вместо зехтин също намалили риска от рак на гърдата, но със значително по-малък на брой проценти.
Изследователите смятат, че чудодейните свойства на зехтина се крият в съдържащите се в него съединения подобни на антиоксидантни полифеноли, които могат да убиват раковите клетки и да спират разрастването на туморните образования.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар