Чаша алкохол преди хранене може да покачи значително апетита ви, но също така и да изостри усещанията ви към ароматите в храната?!
Според най-новите изследвания проведени от учени чаша аперитив преди хранене може да стане причина някои хора да ядат повече от обичайното, но в същото време подпомага мозъка да се концентрира върху хранителните аромати пише (HealthDay News).
Ефектът е скромен, а не универсален споделят изследователите. Но според техните констатации не е случаен фактът, защо в ресторантите ни предлагат питие за посрещане!
"Смешното е, че всеки ресторант знае, че ако ви почерпят с едно питие ще ядете повече”, заяви един от авторите на изследването Robert Considine, преподавател в медицинският университет - Indiana University School of Medicine, in Indianapolis.
В новото изследване Considine и колегите му се постараха научно да изследват твърдението като използваха MRI сканиране на мозъка. По този начин те установиха, че една чаша алкохол прави съответната област в мозъка – хипоталамуса – по-фокусирани върху хранителните аромати в сравнение с другите видове миризми.
Хипоталамусът произвежда хормони които помагат при управлението на различните функции на тялото, включително и глада.
Въпреки получените резултати от изследването – това не означава, че не можете да се насладите на чаша вино с вечерята! Необходимо е само знаейки това да контролирате количеството на храна.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар