Знаете ли, че...

 
Ако се нахвърляте бързо на храната и си изяждате порцията преди всички останали на масата,...

 

Ако се нахвърляте бързо на храната и си изяждате порцията преди всички останали на масата, вероятно знаете, че това е лош навик. Колкото и да ви е трудно да го промените и потиснете, ще се наложи да опитате, защото прекалено бързото поглъщане на храната има своите странични ефекти за здравето.

Много съвременни хора се хранят прекалено бързо заради спецификите на ежедневието, в което живеем. Нямаме време за нищо, 24-те часа на денонощието рядко ни стигат да изпълним всички ангажименти и задачи. Храним се на бюрото си в рамките на минути, понякога дори прави. Вмъкваме храната в устата си набързо между работните срещи, между пътуванията. Вкъщи гледаме телевизия, докато се храним. Правим го несъзнателно и това има своите последици.

Не само, че по този начин поглъщаме повече от необходимите калории, но и сме склонни да консумираме вредни храни. Наслаждаването на храната и бавното ѝ приемане от организма е от съществено значение за метаболизма, храненето, усвояването на хранителните вещества и в резултат на този процес – важно е за здравословното ни състояние.

Възможно е да се появят подуване на корема, газове, усещане за разпъване и тежест. Обикновено това се случва заради поглъщането на големи количества въздух заедно с храната, който навлиза поради бързото хранене.

Освен това, когато се нахвърляте бързо на порцията си, рядко я дъвчете качествено и достатъчно дълго. Това поставя пред истинско предизвикателство целия храносмилателен тракт, който се опитва да я обработи, но се затруднява.

Щателното дъвчене на храната е необходимо, защото то не само я раздробява на достатъчно малки и лесноусвоими парченца, но и спомага за нормалното освобождаване на необходимите ензими, с които всяко хранително вещество да бъде усвоено. Ако дъвчете бавно и продължително храната в устата, ще помогнете много на храносмилателната си система.

Бързото поглъщане на храната крие риск и от напълняване. Мозъкът се нуждае от време, за да "разбере", че вече сте сити и да ви даде сигнал да спрете да се храните. Ако ядете прекалено бързо, рискувате да погълнете повече храна от необходимото. Сигналите, постъпващи от храносмилателната система към мозъка ще се забавят, следователно вие вече ще сте прекрачили границата на нужните ви калории и вещества, а това ви предразполага към напълняване.

Преяждането крие риск и от поява на метаболитен синдром, инсулинова резистентност, диабет тип 2, хормонални смущения, проблеми с мастната обмяна. Всички тези състояния могат да се отразят негативно впоследствие на сърдечносъдовата система.

Не забравяйте да се храните бавно и да се наслаждавате на храната. Тялото ви ще ви е благодарно.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април