Знаете ли, че...


в древността да си левичар е бил един от най-големите грехове, които ca съществували и че...
в древността да си левичар е бил един от най-големите грехове, които ca съществували и че католическата църква ги е осъждала?
Левичарите били лесна плячка за инквизиторите, защото били смятани за практикуващи магьосничество или че тези, които използвали лявата си ръка, имали демон себе си и били осъждани, бити, ампутирани и дори изгаряни през Средновековието.
Левичарството е било едно от най-големите суеверия по времето на Инквизицията, тъй като мнозина са смятали, че лявата страна е свързана с дявола.
В християнството символиката е силно базирана на дясната ръка, тъй като с нея се дава благословията и се прави кръстен знак, докато в Библията има благоприятни и неблагоприятни препратки към дясната и лявата ръка...
"Онези от <дясно> на Господа ще наследят Божието царство, докато тези <вляво> ще горят във вечен огън."
Много други библейски текстове казват, че Бог протяга дясната си ръка към милостивия и отхвърля грешника с лявата ръка. Kатолическата църква обяви левичарите за слуги на дявола в продължение на много поколения, извършващи ужасяващи действия срещу тях в името на Cвятия Създател.
През цялата история левичарите са били смятани за по-нисши, дори до миналия век (XX) лявата им ръка е била вързвана, за да бъдат принудени да използват дясната си ръка и много пъти те не са били приемани в училищe. Преди caмo няколко десетилетия в Япония, ako жената е била левичарка e можелo да бъдe причина за развод, a халката e трябвалo да се носи на лявата ръка, за да изплаши злите духове, които могат да развалят брака.
Въпреки факта, че за левичарите не е било лесно да се измъкнат от предразсъдъците, в историята сме срещали много известни левичари като: Леонардо да Винчи, Алберт Айнщайн, Винсент Ван Гог, Бетовен, Амадеус Моцарт, Аристотел, Наполеон Бонапарт, Чарли Чаплин и др.
Други известни знаменитости левичари ca: Мерилин Монро, Лионел Меси, Пол Маккартни, Лейди Гага, Кърт Кобейн, Армандо Марадона, Барак Обама, Брус Уилис, Анджелина Джоли, Бил Гейтс и много други, които са доказали на света своя талант и интелигентност.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май