Не купувайте банани, ако имат цифра 8 на лепенката

Не купувайте банани, ако имат цифра 8 на лепенката

Бананите са любим плод на мнозина. Те имат приятен вкус и куп полезни свойства. В същото време те идват в дома ни от магазина, а повечето от нас не се замислят какво всъщност означават номерата на лепенките върху тях. 

Истината е, че те са изключително важни и трябва да ги следим, защото те показват как са гледани плодовете. Ако плодовете имат етикет, на който са обозначени 3 или 4 цифри, това означава, че те са отглеждани с помощта на торове и технологии от последните 50-ина години.

Така например един лимон е маркиран с номер 4033, докато бананите са с номер 4011. Какво означава, когато първата цифра е 8? 

Това може би е най-важната особеност, защото представлява плод, който е генетично модифициран, а се разпознава на базата на пет цифри, първата от които е винаги 8. Например тези банани на етикета си имат номер 84011. Все пак трябва да имаме предвид, че това е доброволна маркировка. Причината е, че изначално производителите на ГМО не са искали да отбелязват своите продукти.

В ЕС по-голямата част от храните, произведени като ГМО, са маркирани. В последните години държавите членки все повече спорят по въпроса, но се стигна до консенсус, че за потребителите е полезно да знаят дали ядат ГМО или обикновени храни. Друго, което е важно да знаете, е, че лепилата за стикерите върху плодовете са напълно безопасни. Така че дори да погълнете стикера, няма да ви стане нищо.

С 9 започват номерата на органичните плодове. Ако плодът има пет цифри, от които първата е 9, това означава, че е органичен. Такъв етикет е гаранция, че плодовете се отглеждат без пестициди и торове. Например бананите с биологичен произход са номерирани 94011, пише retro.bg.

 
ключови думи:
банани

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври