Яжте люто

Статистически ще намалите риска от смърт с 14%!
Яжте люто

Лютото е полезно, а хората които ядат пикантни храни като люти чушки всеки ден статистически намаляват риска от настъпване на смърт с 14% , за разлика от тези, които пропускат да се наслаждават на горещите добавки се твърди в изследване публикувано в списание BMJ.

Дори само да се консумират пикантни храни веднъж или два пъти седмично, рискът от настъпване на смърт пада с 10%.

Оказва се, че лютото носи наслада не само на небцето ви, но определено носят многобройни ползи за здравето ви благодарение на техните биоактивни съставки като капсаицин.

"Капсаицинът е изключително добър срещу затлъстяване, силен антиоксидат, действа противовъзпалително, антираково и има антихипертензивен ефект”, казва съавтора на изследването Доц. Д-р Jun Lv в Peking University Health Science Center.

"Чилито може да ви предпази от рак, сърдечни заболявания и дори проблеми с дихателните пътища”, допълва Д-р Lv. Пикантните храни съдържат съединения, които могат да променят чревната микрофлора и да ви дарят със здраве.

1555636Thinkstock/Guliver

Проучването в BMJ базирана на диетата на около половин милион възрастни се разпространява в Китай като "Пикантна” – богата на храни като чушки чили, чили масло, черен пипер, джинджифил и други лютиви храни. Всяка от лютивите храни носят свои ползи за здравето на човек. Важното е да се добавят в ежедневието, защото именно те поддържат имунитета ни висок.

Авторите на изследването твърдят, че хората, които ядат люти чушки също са склонни да използват подправки като червен пипер, кимион и черен пипер.

Както знаете това не е първото проучване, в което се посочват ползите за здравето от употребата на лютото. Минали изследвания от Purdue University посочват, че пикантните храни могат да подпомогнат контрола върху апетита и да забързат метаболизма ви. Някои предварителни изследвания твърдят, че капсаицинът е един от супер съединенията в чилито, които могат да активират мастните клетки в тялото и да горят калории.

В този случай, ако обичате лютото – не се колебайте да го добавяте все повече към ежедневието си. Важното условие е винаги да комбинирате лютивите подправки с храна, за да не дразнят стомаха ви. Люта чушка или две към вечерята или обяда ще донесат повече наслада за сетивата ви и многобройни ползи за здравето. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари