Орехите укрепват имунитета

Кои са полезните им свойства?
Орехите укрепват имунитета

Орехите имат високо съдържание на мононаситени и полинаситени мастни киселини и протеини. Те ни дават енергия и се препоръчват за подсилване на имунитета през есента и зимата.

Концентрацията на омега-3 мастните киселини в тях също е висока. От витамините съдържат най-много В6 и В9, а от минералите – манган, мед, желязо, фосфор и други, но в по-малки количества.

Кои са полезните им свойства?

Орехите поддържат здравето на сърцето, те намаляват възпалението в тялото, стимулират циркулацията на кръвта, намаляват високото кръвно налягане. Ядките имат антигъбично действие, подобряват имунната система през студените месеци, както и храносмилането.

В орехите има компонент, наречен елагична киселина, който действа срещу натрупването на мазнини вътре в артериите. Възпалението в тялото също играе важна роля при натрупването на плаки в тях. Те се втвърдяват с времето и така стесняват артериите, понякога дори разрушават и блокират кръвотока в сърцето. Това води до високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания като инсулт или инфаркт.

Американската сърдечна асоциация препоръчва профилактично да консумираме орехи, както и други храни, богати на омега-3 мастни киселини, за да си предпазим сърцето.

Друга полза на орехите е, че забавят стареенето. Антиоксидантите в тях като полифенолни съединения и флавоноиди предотвратяват преждевременното увреждане на клетките от свободни радикали. Освен това елагичната киселина и елагитанинът, които също са антиоксиданти, които могат да помогнат за потискането на някои видове рак като този на дебелото черво.

Орехите повишават качеството на сперматозоидите. Това се дължи на омега-3 и 6 мастните киселини в някои видове орехи.

Не на последно място, орехите развиват мозъка. Консумацията им е препоръчителна преди изпити, тестове и други умствени натоварвания. Ценните вещества в ядките помагат при болни от алцхаймер.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари