Чудотворната комбуча - лекът на всички болести

Чудотворната комбуча - лекът на всички болести

Комбуча е познат от векове в различни части на света, като произхожда от земите на Китай, Корея и Япония. От там започва неговото разпространение към Русия през Монголия и Сибир и от няколко години добива своята популярност в Европа, а в частност и у нас. В Русия, комбуча била известна като "чаен квас", в Австрия я наричали комбухер, а в Америка - комбуча, но на много хора била позната просто като "гъбата от Манджурия". В Русия по-сериозно се разшумява за комбуча в началото на XX в. Тогава зачестяват случаите на рак и учените забелязват, че в някои райони на Урал заболеваемостта е много ниска и живеят много столетници – оказва се, че именно там местните традиционно консумират комбуча, която наричат "чаен квас”. Всички били категорични, че комбуча чаят има изключителни здравословни качества и редовната му консумация е гаранция за дълъг живот.

СВОЙСТВА НА ОЦЕТНА ГЪБА КОМБУЧА

Комбуча оцетната гъба е плесен, която се формира след завършването на уникален процес на ферментация на млечнокисели бактерии (LAB), оцетна киселина (AAB) и дрожди за образуване на няколко кисели храни и напитки като бира и вино. Бактериите, съдържащи се в гъбата (Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii) синтезират целулозна мрежа, наподобяваща повърхност на плесен. Чрез естествения процес на ферментация превръща захарта в органични киселини и въглероден диоксид. По време на ферментацията (която може да трае до няколко седмици) на повърхността се оформя подобна на медуза структура – гъбата Комбуча, като се възпроизвежда богатството на микроорганизми, превръща комбучата в жива напитка, истински регенератор за чревната флора, подходяща за всички и най-вече уникален източник на пробиотици за строгите вегани.

СЪСТАВ НА ГЪБАТА КОМБУЧА

Комбучата съдържа множество органични киселини, в частност млечна, оцетна, глюконова, глюкоронова, яблъчна киселина, а също и етанол. Комбучата съдържа и танинова киселина, оксалова и усинова киселина;

Витамин C, витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), витамин B6 (пиридоксин), витамин B9 (фолиева киселина), витамин B12 (кобаламин);

Ензимите бромелаин и папаин;

Бета-глюкани.

КАК ДЕЙСТВА ЧАЕНАТА ГЪБА НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Когато напитката навлезе в стомаха, тя го залива с храносмилателни ензими и пробиотични организми, които незабавно започват да разграждат недосмляната храна и отпадните продукти, като същевременно унищожават патогенните организми преди да са навлезли в кръвообращението. Докато пробиотиците прочистват храносмилателния тракт, се произвеждат органични киселини и витамини от група B, които засилват прочистващия процес и балансират нивото на киселинност в храносмилателния тракт.

 • засилва стомашно-чревната дейност;
 •  регулира храносмилането, помага при запек;
 •  помага в лечението на хемороиди;
 •  полезна при атеросклероза;
 •  помага при главоболие и нервни разстройства;
 •  пречиства кръвта;
 •  детоксикира;
 •  действа отлично при болки в крайниците, ревматизъм и   подагра;
 •  стимулира метаболизма;
 • отлична профилактика срещу диабет и високо кръвно налягане;
 • ефективно природно средство е при отпадналост, преумора, изтощение, преждевременно стареене;
 • действа благоприятно върху всички функции на човешкия организъм;
 • препоръчва се при умствено напрежение;
 • регулира чревната микрофлора;
 • заздравява клетките;
 • премахва метаболитните отпадъци;
 • подпомага рН баланса;

 ПОЛЗИ ОТ ГЪБАТА КОМБУЧА

Съставките на получената напитка имат изразени антибиотични и пречистващи свойства. Те помагат при понижен тонус, отслабване на паметта, затлъстяване, целулит, акне, предменструален синдром, херпес зостер, безсъние, хемороиди, язви, възпаление на ставите. Детоксикиращият ефект се приписва основно на оцетната киселина – тя (също както в народния цяр ябълков оцет) се свързва с токсините и ги привежда в по-удобна за елиминиране форма. Общото укрепване на чревната флора и дори евентуалното противотуморно действие доскоро се приписваше на глюкороновата киселина, но последните проучвания на комбуча не откриват такава в състава й. Бета глюканите, които влизат в състава на комбуча, имат свойството да неутрализират свободните радикали и да подпомагат имунния отговор. Когато макрофагите, които са фронтовата линия на защитата, се активират, започва серия имунологични реакции, които отблъскват стимули като вируси, бактерии, гъбички, токсини и всякакви чужди елем

КАК ДА СИ НАПРАВИМ КОМБУЧА В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Чаената гъба представлява плосък диск желатоидна маса в твърда мрежеста мембрана. Гъбният диск отначало се разстила върху повърхността на чая и след това се удебелява в процеса на зреене. Ако се грижим добре за гъбата, тя се развива и размножава безпроблемно. Микроорганизмите, които съставляват гъбата комбуча, са: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Симбиозата между тях е причина за образуването на този своеобразен "килим” по повърхността на чая. В резултат на биохимичните процеси, които протичат, чаят се превръща в приятно кисела газирана напитка, с вкус на леко искрящо вино или крушов сок. Именно в нея се съдържат всички полезни съставки, заради които наричат комбуча – чудотворната гъба. Всичко, което ви е необходимо, за да си приговите комбуча у дома, е 6 с.л. чай, 6 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, и г. Може да използвате черен или зелен чай, или комбинация от двете, насипен и в никакъв случай от пакетчета. Особено важно е чаят да съдържа кофеин, тъй като комбуча се храни с него (накрая това снижава количеството му в получената напитка). Билковите чайове и "Earl Grey” не са подходящи за развъждането на комбуча. Избягвайте също чешмяната вода – тя съдържа хлор, който може да увреди културата. Пречистената, дестилираната или изворната вода са най-добрият избор. Захарта е главният енергиен източник на комбуча по време на ферментацята. Използвайте органична бяла захар. В процеса на усвояване на захарта, се отделят органични киселини и въглероден диоксид, които осигуряват характерния стипчив газиран вкус на комбуча. Колкото по-дълго я отглеждате, толкова по-ниско ще е крайното съдържание на захар в получената напитка. Гъбният диск отначало се разстила върху повърхността на чая и след това се удебелява в процеса на зреене. Ако се грижим добре за гъбата, тя се развива и размножава безпроблемно. Микроорганизмите, които съставляват гъбата комбуча, са: Acetobacter, Brettanomices bruxellensis, Candida stellata, Schizosaccharomyces pombe, Torulaspora delbrueckii, Zugosaccharomyces bailii. Симбиозата между тях е причина за образуването на този своеобразен "килим” по повърхността на чая. В резултат на биохимичните процеси, които протичат, чаят се превръща в приятно кисела газирана напитка, с вкус на леко искрящо вино или крушов сок. Именно в нея се съдържат всички полезни съставки, заради които наричат комбуча – чудотворната гъба.

ВРЕДИ ЛИ ЧАЕНАТА ГЪБА НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ?

Въпреки че няма дании за каквито и да е вредни въздействия, някои медици предупреждават за опасност от бактериална зараза или микотоксини, които могат да причинят заболявания, а дори и смърт. По принцип, напитката не е опасна, но някои хора може да имат непоносимост или да развият алергия към чая. Но все пак не бива да забравяме, че гъбата комбуча е природен продукт, а не синтетично лекарство. Затова при лечение на дадена болест, не бива да разчитаме изцяло на нея, пише bilki.bg.

Автор: Анна Илиева

ключови думи:
комбуча

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври