Фурми - суперхрана за малки и големи

За отлично здраве и енергия за дългите зимни дни
Фурми - суперхрана за малки и големи

Фурмите още от древни времена са известни със своите чудодейни свойства и не случайно от мнозина биват наричани ”пустинен лечител”. Според повечето изследователи тяхната родина е древна Месопотамия, където били култивирани преди повече от 8 000 години.

Сладките плодове на финиковата палма, която вирее в сухите тропически и субтропически области на Африка и Азия се консумират в продължение на столетия и са основна храна на населението в страни като Близкия изток и Северна Африка.

Мнозина учени дори твърдят, че фурмите са били сред основната дажба на строителите на пирамидите в Египет. Също така в Древен Египет фурмите били използвани за производство на вино и оцет.

Съществуват и множество легенди, които твърдят, че има хора, които в продължение на години са се хранили единствено и само с фурми, което може би и до голяма степен обяснява и факта, че многократно биват споменавани и в свещените книги – Библията и Корана.

На пазара се предлагат сушени, тъй като пресните са твърди и не особено вкусни. При самото изсушаване обаче придобиват тази уникална текстура и сладост. Ползите от употребата на фурми са повече от невероятни, но са сред плодовете с най-висок гликемичен индекс и поради тази причина не са подходящи за хората страдащи от диабет.

1621527Thinkstock/Guliver

В умерена консумация могат да ви заредят с витамини, минерали и антиоксиданти, които могат напълно да заменят употребата на синтетичните продукти богати на тях. В състояние са да ви дарят с невероятна енергия и са особено препоръчителни за хора възстановяващи се сред тежко заболяване.

Благодарение на съдържащите се в тях фибри хората страдащи от запек лесно и бързо могат да възстановят нормалната функция на стомашно-чревния тракт. Освен това са отлично средство срещу вероятността от преяждане, тъй като бързо засищат и дори мнозина учени твърдят, че подобряват храносмилането.

Полезни са също така за поддържане на отличното здраве на сърдечно-съдовата система и имат благотворно влияние върху нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. В случай, че обаче прекалите с употребата им могат да имат леко свиващ ефект на кръвоносните съдове, така че яжте ги с мярка. Например 5-6 фурми на ден са ви напълно достатъчни да извлечете максималните ползи от тях.

Фурмите съдържат големи количества витамин А и В6, както и фолиева киселина, желязо, селен, калий, мед, магнезий, калций, цинк, флоур, манган, чиято дневна дажба можете да си набавите само с изяждането на 4 фурми на ден. Също така в тях има малки количества и от останалите витамини В комплекс и въпреки че концентрацията на тези витамини е ниска, но в сравнение с другите сушени плодове и изключително висока.

Най-добрият източник на антиоксиданти и източник за постигане на добро зрение е витамин А. Заради високото си съдържание на калий, фурмите са отлично средство за регулиране на сърдечната дейност и кръвното налягане. По този начин са отлична превенция срещу инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Според последните проучвания дори се твърди, че предпазват от рак на стомаха, тъй като предотвратяват гнили процеси. В същото време е отлична алтернатива за подпомагане на имунитета, благодарение на съдържащото се в тях лесноусвоимо желязо.

Препоръчително е да се използват от бременни, деца и възрастни, тъй като подсилват всички мускулни тъкани и алергиите към тях са изключително рядко срещано явление.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Дева
24 август – 23 септември