5 неща, които трябва да знаете за динята

5 неща, които трябва да знаете за динята

Динята е един от любимите ни плодове през лятото. Той е освежаващ, а високото съдържание на вода помагат за хидратацията на организма през горещите месеци. Също така динята има приятен вкус и може да служи за лека следобедна, разхлаждаща закуска. Тя може да служи за "мезе" на мастиката в горещите летни вечери или да инжектирате водка или мастика в нея и да си направите невероятен коктейл.


1. Динята има високи нива на ликопен. Доматите са известни, че са богати на този каротиноиден пигмент, но скорошно изследване показва, че 1 чаша сок от диня има с 1,5 пъти повече ликопен от колкото 1 чаша фреш от домати. Ликопенът е идеалният антиоксидант, който спира свободните радикали, които разрушават клетките ви и водят до ракови заболявания. Някои проучвания показват, че ликопенът, който се съдържа в червените плодове, помага за борбата със сърдечните болести.


2. Фрешът от диня помага за болките в мускулите. Според проучванията, пиенето на сок от диня 1 час преди тренировка намалява болките в мускула по време и след тренировката. Това е така, защото динята съдържа цитрулин, която намаля кръвното налягане и по този начин намалява болките в мускулите.


3. Динята е плод и зеленчук. Динята, като повечето плодове, е продукт на засяването на семки в почвата. Динята също има сходни черти с тиквата и краставиците и те са част от семейството на тиквите.


4. Богато съдържание на вода. Тя е състaвена от 92% вода и е изключително полезна при дехидратацията.


5. Има и жълта диня. Не всички дини са розови от вътре. Съществуват и жълти. Те дори са по-сладки от нормалните дини и съдържат повече захар.

Прочетете още: Нещата, които трябва да знаем за водата.

Искате бързо да си възвърнете формата, прочетете за 10-те храни, които ще ви помогнат.

ключови думи:
диня хидратация

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април