Някои храни могат да допринесат за повишени нива на стрес в тялото или да нарушат функционирането на нервната система. Вместо това трябва да изберете продукти, които, напротив, могат да успокоят тялото.
Какви храни увеличават чувството на стрес и тревожност
Кафе
Прекомерната консумация на кофеин може да повиши нивата на кортизола, хормона на стреса, което води до повишена тревожност и нервност.
Алкохол
Въпреки че алкохолът може временно да ви отпусне, все пак е важно да имате предвид, че той засяга баланса на невротрансмитерите в мозъка, което може да увеличи симптомите на тревожност и депресия.
Преработени храни и бързо хранене
Тези храни съдържат големи количества добавки, захар и нездравословни мазнини, които допринасят за възпалението в тялото и влияят негативно на психичното здраве.
Рафинирана захар и сладкиши
Прекомерната консумация на захар може да доведе до бързи колебания в нивата на кръвната захар, което се отразява на настроението и енергията, увеличавайки чувството на тревожност.
Индустриални масла
Маслата, богати на омега-6 мастни киселини (напр. соево, царевично), могат да насърчат възпалението, което засяга мозъка и повишава нивата на стрес.
Енергийни напитки
Високото съдържание на кофеин и захар в тези напитки може да доведе до повишена тревожност, нервност и нарушения на съня.
Солени закуски
Прекомерната консумация на сол може да повлияе на кръвното налягане и сърдечно-съдовото здраве, което от своя страна може да увеличи чувството на стрес.
Изкуствени подсладители
Някои проучвания предполагат възможна връзка между консумацията на изкуствени подсладители и повишената тревожност.
Важно е да запомните, че реакциите към определени храни могат да варират от човек на човек.
Добави коментар