Скариди в кокосов сос

Вкусна тайландска рецепта!
Скариди в кокосов сос

Почитателите на азиатската кухня могат да се насладят на днешното ни предложение за вкусна вечеря. Скариди в кокосов сос ще ви отнеме около 30 минути за приготвяне и 15 минути за подготовка на продуктите.

Сложността на готвене е много ниска и ще достави радост и на домакините, които не се застояват твърде често около печката, а в крайна сметка резултатът ще е повече от поразителен. Рецептата е подходяща за хора, които се стремят към здравословен начин на живот или спазват конкретен режим на хранене свързан с ограничаване на животински мазнини, въглехидрати или страдат от лактозна непоносимост.

Единствено не е препоръчителна за хора с алергии към морски дарове или кокос!

Необходими съставки за 4 порции:

700 грама сурови или замразени скариди
2 чаени лъжици куркума
4 супени лъжици кокосово масло или друга мазнина
1 глава бял лук нарязан на ситно
4 скилидки чесън нарязани на ситно
1-2 люти чушки нарязани на ситно /според вкуса/
2 чаени лъжици кимион
2 чаени лъжици кориандър
1 чаена лъжица червен пипер
170 милилитра кокосова сметана
1 голяма червена чушка
4 супени лъжици пресен кориандър нарязан на ситно за гарниране
1 връзка пресен лук за гарниране
щипка хималайска сол

В малък съд сварете около 1 литър вода с щипка хималайска сол и щипка черен пипер. След като кипне водата добавете скаридите, които варете около 2-3 минути или до момента, в който не станат готови. Изцедете скаридите и запазете получения бульон. В по-дълбок тиган загрейте мазнината и добавете, лука, чесъна, лютата чушка, червената чушка нарязана на шайби и бъркайте енергично за около 2-3 минути. Добавете подправките - куркума, кимион, червен пипер и кориандър. Загрейте за още 2 минути или до момента, в който усетите аромата на подправките. Важно е всички продукти да се добавят изключително бързо, за да не ги изгорите! Те трябва да запазят свежия си и хрупкав вкус. Прибавете скаридите и кокосовата сметана, като към тях добавите и около 300 милилитра от останалият ви бульон от скаридите. Оставете ястието да къкри в рамките на 10 минути. В случай, че сосът се сгъсти твърде много прибавете още от бульона. Снемете от котлона и гарнирайте с пресния лук и кориандър.

Ястието обичайно се сервира с ориз. Докато приготвяте скаридите в кокосов сос можете да си направите и ориз към него.

Ето как да приготвите ароматен жасминов ориз:

1 чаена чаша жасминов или басмати ориз измивате добре под течаща вода. В малка тенджера на дъното прибавяте 1 чаена лъжица мазнина, обикновено аз ползвам зехтин, но може и друго олио. Добавяте изцедения и измит ориз, малко сол и черен пипер. Доливате вода толкова, че водата над ориза да е колкото дебелината на самия ориз - т.е. ако оризът заема два ваши пръста наложени към тенджерата, водата над ориза трябва също да е два пръста. Слагате похлупака на тенджерата и котлона на степен 5, ако готвите на керамичен плот. След 10 минути намалявате на степен 3. Оризът ще е готов, когато водата вече напълно се е изпарила. Снемете от котлона. Важно условие за получаване на хубав ориз е да не отваряте похлупака на тенджерата докато се приготвя и да не разбърквате! Най-удобно е ако похлупакът е стъклен.

След като ястието и ориза са готови, поставяте в чиния няколко лъжици от ориза и отгоре гарнирате със скаридите в кокосов сос. Поднесете със сезонна салата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври