Най-бързият и лесен начин за справяне с пролетната умора е, ако към ежедневното си меню включите пълноценна и жива храна.
  
  
  Кълновете покриват всички необходими условия за съхраняване на младостта и зареждане с енергия. От тях ще получите незаменими витамини, минерали, ензими и скъпоценен хлорофил. Удобни за
  отглеждане са в домашни условия и не изискват кой знае какво време, за да получите ценна хранителна добавка. Почти всичко можете да покълнете! Най-разпространени са кълновете от слънчоглед,
  люцерна, ряпа, жито, ечемик, ръж и т.н.
  
  Семена за покълване можете да намерите в хранителните магазини за здравословно хранене, като задължително трябва да обърнете внимание на срока им на годност. В случай че е минал, вероятността
  семената ви да покълнат намалява.
  
  Има няколко варианта за покълване, което зависи от типа семена – дали са слузообразуващи като ленено семе, рукола, синап или не. Лично аз залагам на такива, които не са слузообразуващи и бързо
  дават кълн. Сред най-любимите ми са кълновете от слънчоглед и алфа-алфа.
  
  Ето стъпките за получаване на кълнове, например от слънчогледови семки:
  
  - Измивате шепа или две обелен суров слънчоглед. Накисвате го за 6 часа в буркан или керамична купичка. Водата трябва да е малко повече от слънчогледа, тъй като той ще набъбне.
  
  - Изплаквате и изцеждате водата с помощта на цедка, след което връщате слънчогледа отново в купичката/ буркана и покривате с марля. След около 8 часа вече ще забележите малък кълн, който вече е
  годен за употреба. В случай, че искате кълновете ви да са по-големи е важно да изплаквате семената на всеки 12 часа и да им осигурите проветрение, за да не гранясват.
  
  - Винаги преди добавяне към салата, всички семена трябва да изплаквате под течаща студена вода.
- iNews
 - Novinite
 - Econ
 - Jenite
 - Div
 - Sporta
 - FitWell
 - Sportuvai
 - Peika
 - Programata
 - Doctoronline
 - News in English
 
Пролетно зареждане с кълнове
Как да си ги направим вкъщи?
		
		
		
		
		
		
                
                
                
                
                
			
				
				
				
				
                    
                    
                    

Добави коментар