Най-бързият и лесен начин за справяне с пролетната умора е, ако към ежедневното си меню включите пълноценна и жива храна.
Кълновете покриват всички необходими условия за съхраняване на младостта и зареждане с енергия. От тях ще получите незаменими витамини, минерали, ензими и скъпоценен хлорофил. Удобни за
отглеждане са в домашни условия и не изискват кой знае какво време, за да получите ценна хранителна добавка. Почти всичко можете да покълнете! Най-разпространени са кълновете от слънчоглед,
люцерна, ряпа, жито, ечемик, ръж и т.н.
Семена за покълване можете да намерите в хранителните магазини за здравословно хранене, като задължително трябва да обърнете внимание на срока им на годност. В случай че е минал, вероятността
семената ви да покълнат намалява.
Има няколко варианта за покълване, което зависи от типа семена – дали са слузообразуващи като ленено семе, рукола, синап или не. Лично аз залагам на такива, които не са слузообразуващи и бързо
дават кълн. Сред най-любимите ми са кълновете от слънчоглед и алфа-алфа.
Ето стъпките за получаване на кълнове, например от слънчогледови семки:
- Измивате шепа или две обелен суров слънчоглед. Накисвате го за 6 часа в буркан или керамична купичка. Водата трябва да е малко повече от слънчогледа, тъй като той ще набъбне.
- Изплаквате и изцеждате водата с помощта на цедка, след което връщате слънчогледа отново в купичката/ буркана и покривате с марля. След около 8 часа вече ще забележите малък кълн, който вече е
годен за употреба. В случай, че искате кълновете ви да са по-големи е важно да изплаквате семената на всеки 12 часа и да им осигурите проветрение, за да не гранясват.
- Винаги преди добавяне към салата, всички семена трябва да изплаквате под течаща студена вода.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Пролетно зареждане с кълнове
Как да си ги направим вкъщи?
Добави коментар