Надарени ли сте със супервкус?

Човек трябва да има все някакви суперкачесва в този живот...
Надарени ли сте със супервкус?

Сигурно отваряте тази статия с надеждата да узнаете що за дарба е супервкусът. Това е чисто и просто способността да усещаш вкусовете много по-интензивно от средностатистическия човек. И като стана дума за статистика, не можем да не споменем, че облагодетелствани (или прокълнати, както ще стане ясно след малко) с това сетиво са близо 25% от световното население. 50% си имат нормален вкус, а останалите 25% са ощетени в това отношение и усещат далеч по-малко. Супервкусът е разпространен сред 35% от жените и 15% от мъжете и се среща по-често сред населението на Азия, Африка и Южна Америка. Това ще рече, че азиатските жени са най-супер, а белите мъже най не са във вкусов контекст.

Точната причина за свръхразвитото сетиво не е напълно установена, но засега се смята, че голяма роля за него играе наличието на по-голям брой гъбовидни папили по езика. Някои учени са на мнение, че хората с тази "аномалия" усещат вкусовете около три пъти по-силно, което определено си има своите добри и недотам добри страни.

От една страна суперезиците имат особена непоносимост към прекалено сладки и прекалено мазни храни, както и към соеви продукти, алкохолни и газирани напитки, което води до естествено въздържание от доста вредни навици. В същото време, те не харесват и доста полезни зеленолистни зеленчуци, кафето, зеления чай и някои горчиви храни като грейпфрута. Интересно е, че свръхвкусът се асоциира с по-нисък индекс на телесната маса, както и с по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови болести. Асоциира се, съвсем естествено, и с повече злоядост, което в никакъв случай не означава, че всички злояди хора са с хиперсетивен език.

9ca43fc3-bbab-f2c2-b0f9-ba5ceb2a36e9inm.com

Та, надарени ли сте със супервкус? Съществуват три сравнително достъпни начина да разберете това. Първият, и най-недостъпен от тях, е да си набавите Пропицил (лекарство за коригиране на хормоналния дисбаланс при хипертиреоидизъм) с рецепта от аптеката. Тук идеята е, че ако сте супер, би трябвало да усетите вкуса на лекарството непоносимо горчив, а ако сте в обратния край на скалата, не би трябвало да почувствате нищо. Средностатистическия човек би го намерил просто за горчиво, но тук рискът се крие в субективизма на едно подобно оценяване.

Затова преминаваме към втория начин. Той включва закупуването на захарин (Е954), разтварянето му в около 200 мл вода и дегустацията на получената напитка. Едни биха усетили единствено сладък вкус (несетивни), други – комбинация между сладко и горчиво (нормално сетивни), а суперсетивните трябва да почувстват доминираща горчивина.

За осъществяването на най-достъпния и забавен тест ще са ви нужни следните що-годе подръчни материали:

  • парче дебела хартия или картон

  • перфоратор

  • синя боя за храна

  • клечка за уши

  • огледало

  • лупа

d2828928-bdcb-1197-c265-ddf3bc0ee975inm.comПерфорирайте хартията на едно място и след това потопете клечката за уши в боята и натъркайте с нея предната част на езика си. Ако погледнете резултата с помощта на лупата, ще ви направи впечатление, че за разлика от всичко останало, папилите ви са останали небоядисани и се открояват с приятно розовеникав цвят. Сега приложете продупченото място от хартията върху оцветения си език и притиснете леко, така че да си осигурите неподвижност. Използвайте лупата, за да преброите колко папили има в периметъра, очертан от дупката.

Ами, това е! Ако сте преброили 30 или повече папили, то вие сте надарени със супервкус. Между 15 и 30 папили ви поставят в графата на средностатистическите хора, докато под 15 означават, че не ви бива особено във вкусването :) Разбира се, подобно разделение е съвсем условно, но като цяло с колкото повече папили сте оборудвани, с толкова по-силен вкус можете да се похвалите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април