Закуските по света: Как в различните държави започват денят?

Закуските по света: Как в различните държави започват денят?

В търсене на коя е най-полезната, най-популярната или най-вкусната закуска по света, всеки пътешественик може да се загуби в сладки разкази. Всяка култура има своя топ храна за сутринта, отразяващи местните обичаи или традиционните храни, които отглеждат хората.

Ето кратка разходка по света, а вие си изберете къде и кога да закусите:

САЩ: Американска закуска

Класиката за американците за закуска е яйца и бекон, но яйцата са на очи, а беконът – пържен с хрупкав завършек. Известните американски палачинки също са на почит – те са по-малки, но затова пък по-дебели и по-скоро се доближават до поничките. Тази храна може да ви сервират със същия успех и за вечеря в крайпътните заведения, тъй като тя е най-предпочитана от жителите на Северна Америка. Напитката към нея обикновено е шварц кафе или портокалов фреш.

Южна Африка: Хрупкави овесени бисквити с чай

Макар влиянието на британците да е голямо в ЮАР, английската закуска все още не може да се пребори за титулярното място сред закуските. В Южната Афринаска република сутрин все още сервират топъл чай с хрупкави бисквити от овесени ядки, семена и разрлични брашна, богати на фибри със стафиди, шоколадов чипс или ядки. За да се ядат тези твърди бисквити, се топят в горещ чай или кафе.

Турция: Турска закуска микс

Турската закуска е легендарна с разнообразието от различни продукти. В отделните райони ще ви сервират различен брой продукти, но със сигурност може да очаквате хлябове, сирена, плодови желета, масло, маслини, плодове, домати, краставици и варени яйца или омлет. Турция може да е известна като страната на силното кафе, но местните пият типичен на вкус силен и ароматен черен чай.

Италия: Еспресо

Италианците се на големи почитатели на закуската. Те пият бързо кафе за начало на деня или най-много лате. Понякога си взимат бисквита или малък сладкиш, но оставят повече място за обилните обяд и вечеря с много паста.

Япония: Японска закуска

Пълната закуска в Япония включва супа мисо, риба (сьомга или скумрия), ориз и няколко гарнитури. Ферментиралото соево ястие нато също е популярно за закуска в Страната на изгряващото слънце, въпреки че неговата слизеста текстура и силен мирис не се харесват толкова на чужденците.

Мексико: Килакилес

Килакилер е мексиканска закуска, която са правели още ацтеките. Прави се от царевичен чипс от тортила с червен или зелен доматен сос и към него се добавят пържени яйца, червен лук, крем фреш и сирене кохита или прясно сирене. Ако не можете да изберете между червено или зелено, поръчайте го в стил "разведен", за да получите и от двете наполовина.

Дания:пушена риба и черен хляб

Мини сандвичи с риба с тънки като лист филийки черен хляб с квас? Бъдете сигурни, че сте в Дания. Закуската в северната европейска страна е много красива, а разнообразието от различни комбинации на пушената херинга са много: варени яйца, репички, масло с подправки, сирена. Свеж и ободряващ начин да започнеш деня на север.

Германия: колбаси, месо, сирене и хляб

В континентална Германия най-горещото, което сервират на масата, е горещото кафе. С него германците закусват с варени или пържени яйца, разнообразни колбаси и пушени меса, няколко резена различни сирена, масло и желирани конфитюри. Тези храни правят различни комбинации върху препечена филийка, а любимият микс е шунка с ягодово сладко. Опитайте.

Южна Индия: Идли вада

Идли вада с чътни и самбар е често срещана храна за закуска в Южна Индия. Идли са бели сладкиши с дисковидна форма, направени от задушен ориз. Сервира се вада -  пържено тесто, подобно на пикантна поничка. Сервират се и малки гарнитури от чътни и самбар - зеленчукова супа от леща.

Шотландия: шотландска закуска

Шотландската закуска е разновидност на английската. В страната на 100-те гайди обаче към традиционните яйца с бекон и боб, добавят още задушени гъби, черен пудинг и наденички и традиционния шотландски хаджис. Това не се яде всеки ден, но обикновено когато шотландците не бързат сутрин, хапват така през уикендите или след тежка нощ по пъбовете.

Франция: кроасан и кафе

Закуската във Франция е много популярна. Топъл прясно изпечен кроасан с масло и отлично кафе. Всъщност кроасаните произлизат от Австрия, но Франция ги превръща в свой специалитет с подобряването на рецептата за многолистното тесто. И ние можем само да й благодарим.

Израел: Шакшука

Ако попаднете в Израел по време на закуска, няма да ви отнеме много време да научите какво ядат местните сутринта. Шакшука е истински питателно ястие от яйца, изпечени в доматен сос и често в него е добавено натрошено сирене. Сервира се с тънък хляб, с който се загребва от ястието като с лъжица. Шакшука има и зелена версия със зелени чушки, брюкселско зеле или аспарагус.

Испания: Чурос, шоколадов сос и кафе

Точно като в Италия, в Испания не губят много време за закусване. Бързо еспресо с бисквита или препечена филийка и това е. Има и сладки изключения за тези, които не бързат да стават сутрин. Чурос чудесно върви с горещ шоколадов сос и кафе. Кой може да устои на тази сладострастна комбинация от хрупкаво пържено тесто, поръсено с пудра захар и топящ се шоколад?

Източник: momichetata.com

ключови думи:
закуските по света

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март