Температурните рецептори са отговорни за възприемането на лютивото на езика. Те са чувствителни към капсаицин, вещество с парещ вкус. Смята се, че ползата от пикантната храна е, че засилва кръвообращение. Благодарение на пикантната храна настинките се понасят по-лесно и храчките излизат по-добре при кашляне.
Лютото също помага за отслабване, като стимулира сърдечно-съдовата система, ускорява кръвния поток, премахва токсините и излишната течност от тъканите. Такава храна обаче не трябва да е много солена, тъй като солта увеличава подуването, пише Рамблер.
Според учените пикантните храни помагат за производството на серотонин, който подобрява настроението.
Но освен ползите, лютата храна носи и вреди за някои хора. Хората с гастрит или язва не трябва да я ядат, за да не провокират възпаление.
Също така след консумация на люто могат да се появят остри киселини. Това се дължи на обилната секреция на стомашен сок, чийто излишък се изхвърля в хранопровода.
Експертите отбелязват, че човек може спокойно да яде пикантни храни, стига стомахът да я понася добре. Но само в умерени количества.
Добави коментар