Независимо дали ви се струва редно или не, от две години насам група учени под ръководството на професор Марк Пост разработва говеждо месо в епруветка. След като беше отложено на няколко пъти, официалното дегустиране на бургер, направен от въпросното творение, ще бъде представен, сервиран и дегустиран със стиснати палци на специално събитие следващата седмица.
Дори и да не знаете, сигурно се досещате, че този проект е иницииран заради непрекъснато нарастващото световно население и завишеното потребление на месо и месни продукти през последните години, както и екологичните проблеми, свързани с индустриалното отглеждане на същите. Алтернативната мръвка на практика е мускулна тъкан, произведена от малък брой стволови клетки, извлечени от здрав добитък. Готовото чисто месо се мели и се смесва с лабораторно отгледана мазнина, за да получим бургер, който никога не е мучал, пасъл и така нататък. Учените силно се надяват, че това прототипно "епруветково" изделие някой ден ще се превърне в един истински устойчив и евтин източник на хранителни вещества и ще се избегне нуждата от животновъдство. Дали ще бъде наистина така, предстои да разберем, но отсега си позволяваме да изкажем мнение, че природата винаги е била по-добрият производител на храна от науката, независимо дали гледаме на нея от вкусова или здравословна гледна перспектива.
Разбира се, дотогава има още много време на проби и грешки, през което учените се надяват, че ще привлекат достатъчно внимание и финансова подкрепа, за да икономизират процеса. Все пак, понастоящем един лабораторен бургер струва около 250 000 евро, което го прави най-скъпото месо в света и претендент за нов сандвич за задници.
Още новини от света на истинската и изкуствената храна на https://www.facebook.com/FitWell.bg
Добави коментар