Дегустираме първото ин витро месо

Първият бургер, отгледан в лаборатория, струва 250 000 евро и ще бъде сервиран идната седмица
Дегустираме първото ин витро месо

Независимо дали ви се струва редно или не, от две години насам група учени под ръководството на професор Марк Пост разработва говеждо месо в епруветка. След като беше отложено на няколко пъти, официалното дегустиране на бургер, направен от въпросното творение, ще бъде представен, сервиран и дегустиран със стиснати палци на специално събитие следващата седмица.

Дори и да не знаете, сигурно се досещате, че този проект е иницииран заради непрекъснато нарастващото световно население и завишеното потребление на месо и месни продукти през последните години, както и екологичните проблеми, свързани с индустриалното отглеждане на същите. Алтернативната мръвка на практика е мускулна тъкан, произведена от малък брой стволови клетки, извлечени от здрав добитък. Готовото чисто месо се мели и се смесва с лабораторно отгледана мазнина, за да получим бургер, който никога не е мучал, пасъл и така нататък. Учените силно се надяват, че това прототипно "епруветково" изделие някой ден ще се превърне в един истински устойчив и евтин източник на хранителни вещества и ще се избегне нуждата от животновъдство. Дали ще бъде наистина така, предстои да разберем, но отсега си позволяваме да изкажем мнение, че природата винаги е била по-добрият производител на храна от науката, независимо дали гледаме на нея от вкусова или здравословна гледна перспектива.

Разбира се, дотогава има още много време на проби и грешки, през което учените се надяват, че ще привлекат достатъчно внимание и финансова подкрепа, за да икономизират процеса. Все пак, понастоящем един лабораторен бургер струва около 250 000 евро, което го прави най-скъпото месо в света и претендент за нов сандвич за задници.

Още новини от света на истинската и изкуствената храна на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април