Може би трябва да започна с това, че за мен домашният козунак се изчерпва с баба ми. Тя беше представителят на фамилията, който се затваряше за часове в кухнята и извършваше тайнството по неговото приготвяне. За последен път го направи преди повече от 20 години. Оттогава-насам козунаците си ги купуваме и стискаме палци да са "от хубавите". Работата е там, че никога не са. Е, писна ми!
Затова реших, че тази година е крайно време да взема нещата в свои ръце и да завърна истинските козунаци в семейството. За това ми помогна един скъп приятел, който споделя моята съдба и отношението ми към всичко, що е купешко. Работата е там, че той е музикант-фармацевт, а аз съм писач-фитнесар.
От тази интродукция трябва да ви е станало ясно, че си нямаме хал хабер от месене, втасване и всичките му други пекарски техники и трикове. Това близките ни много добре го знаят и приеха инициативата с нещо средно между изненада и търкаляне по земята от смях. След което отскочиха до магазина за козунаци.
Ние - аматьорите
Снимка: Виктор Селиктар
Ние пък отскочихме до няколко други места и в крайна сметка се сдобихме с една кора домашни яйца, три буркана мас, три килограма брашно, половин килограм масло, литър и половина мляко, захар, стафиди, портокалови корички, ядки, какао и разни други съществени суровини.
Тъй като преценихме, че в този си вид начинанието не притежава достатъчен авантюризъм, възнамеряваме да го излъчим наживо. Дотолкова, доколкото ни позволява наличната техника, състояща се от фотоапарат и компютър с достъп до интернет. С това се надяваме да дадем добър или поне не твърде лош пример на други млади хора със сравнително никакъв опит в месенето и печенето.
Малкото ни кулинарно риалити можете да проследите в петък вечер на нашата фен страница във фейсбук, където периодично ще качваме отчет под формата на снимков материал със съмнително качество и описание към него. В единия случай последният кадър ще се състои от поне шест чудно хубави домашни козунака. В другия вероятно ще можете да се насладите на купища безформеност, с която ние се замеряме или правим друго, взависимост от това какви измерения е придобил срамът ни.
Те - професионалистите
И така – заповядайте да помесим заедно след 18:00 в съдбовния петък 13! Или изчакайте да видите какво ще се случи и преценете дали е добра идея да го пресъздадете. При всички положения ни стискайте палци, защото адски много ни се яде домашен козунак :)
Добави коментар