Десетте най-добри упражнения, които всеки може да прави

Ако се чувствате изгубени сред последните хитови тренировки и все по-новите (и по-трудни за произнасяне) спортни занимания, ето няколко упражнения, които са лесни и доказано ефективни!
Десетте най-добри упражнения, които всеки може да прави

Във времена на всякакви новаторски фитнес програми и други форми на движение специалистите продължават да препоръчват практикуването на прости упражнения, които всеки може да изпълнява. Анкета на "Хъфингтън поуст” сред професионалисти в медицината и спорта показва 10-те най-добри форми на тренировка, с които можете да започнете днес и да продължите до като решите. 

1684227Pinterest


  • Вървене 

Консенсусът между специалистите е еднозначен – нищо не е по-добро от разходката. Упражнението е функционално (използва се за придвижване), достъпно (не е необходима фитнес зала или физкултурен салон), и "подходящо за всички възрасти и възможности”, според Мишел Уолтърс-Едуардс, ръководител на Департамента по здраве и човешки възможности в Университета в Меримаунт. 

Най-хубавото е, че вървенето отстранява риска от ранна смърт, високо кръвно налягане и депресия, казва Адам Райт, който е персонален инструктор в Ню Йорк. 

  • Тичане

Следващото ниво? Затичайте се. Това заздравява краката и тялото, поддържа колената и таза здрави, помага за сърцето и горенето на калории, дори когато си почиваме. Това обобщение прави Джо Инглиш, който е треньор по лека атлетика в Портланд и автор на статии за движението и храненето. "С напредването на възрастта трябва да забавим темпото, но тичането поддържа тялото активно и здраво с всички предимства на това,” казва Инглиш. 

  • Кляканe

943eb64d-ab9c-d820-58da-6683d871ef6aАко от кляканията краката ви омекват като на "новородена сърничка”, значи трябва да ги правите по-често, смята Кристофър Степиен, който е специалист по спортна терапия и хронични болки от Ню Джърси. 

Кляканията предпазват от болки в кръста, таза, коленете и глезените. Те увеличават гъвкавостта и баланса, както и поддържат на ниво връзката между мозъка и мускулите. В напреднала възраст те помагат и за проблеми с простатата, като "подобряват движението на телесните флуиди до всички тъкани, органи и жлезите в долната част на тялото”, допълва Степиен. 

  • Турско ставане

Не сте чували за това упражнение? Идеята е докато държите медицинска топка или друга тежест над главата ви с напълно изпъната ръка, да преминете от напълно легнало в напълно изправено положение и обратно. Това е "най-практичното упражнение за цялото тяло”, според Кели Кофи, която е персонален треньор от щата Масачузетс. 

Дори да изпълните само част от него или не държите тежест, пак ще подобрите силата, координацията и баланса на тялото, казва Кофи. 

Плуването е съвършеното упражнение за всички възрасти, казва Кевин Уайт, персонален треньор от Мериленд и автор на книгата "Научи се да си във форма”. Не само, че плуването е чудесно за сърдечносъдовата система, но "напрежението във водата заздравява мускулите и ставите,” припомня ни Уайт. 

  • Лицеви опори 

Прочутите лицеви опори са упражнение за цялото тяло – от ръцете, през горната част, до торсът и краката. 

  • "Дъска” 

Идеята на т.нар. "дъски” (от англ. – planks) е изпънатото тяло да бъде поддържано единствено от лактите. Te са популярни най-вече с ефекта си върху коремните мускули, но едновременно с това помагат за ръцете, раменете и гърба. 

  • Набирания

Класическото упражнение е за гръб, ръце, рамене, корем и предмишници.

  • Разтягане 

Както и повечето изброени упражнения, различните видове разтягане са ни познати още от часовете по физическо. Не ни е нужно нищо повече от това, което помним от разгрявките в училище, казва Шейн Алън, който е персонален треньор от Далас.

  • Здравословна диета 

Храненето не е точно упражнение, но храната е най-важната част от всяка фитнес програма. "Тренировката идва след това,” казва отново Алън. 

Поддържането на балансирана диета, която включва плодове, зеленчуци, необходими протеини, пълнозърнести храни и здравословни мазнини подкрепя всяка форма на упражнения и дава резултати.

1684226Pinterest

Източник - БГНЕС

ключови думи:
спорт фитнес хранене

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември