Вдъхновена от силата: Инес Субашка

Ролята ми е да накарам хората да прозрат у себе си това, което виждам отстрани
Вдъхновена от силата: Инес Субашка

Преди да се запозная с Инес никой не ми беше благодарил, че се опитвам да му отнема от малкото свободно време, за да му задавам въпроси. Това ми харесва. Още повече ми харесва, че за единия час, в който разговаряме, установявам колко точно е подбрано името на блога й. Тя се вдъхновява от това да прави себе си и хората около себе си здрави, силни и въобще – готини.

Инес Субашка е силово-кондиционен треньор. По-простото и дълго обяснение на нейната работа би звучало горе-долу така: Инес кара трениращите си да изпълняват движения със собственото си тегло или с външно съпротивление по начин, който има максимален пренос в ежедневието и спорта. Хората, които отиват при нея, не се различават особено от мен и теб – всички те искат да изглеждат по-добре, да се чувстват по-добре, да са в по-добра физическа форма. Работят в седнало положение, обездвижени са, страдат от някои мускулни дисбаланси. Наболява ги рамото, коляното, кръстът или и трите едновременно. Всичко това може да бъде поправено, ако има човек, който да ти покаже кои части от тялото ти имат нужда от повече сила и как да им осигуриш тази сила. В случая този човек е Ина.

Тези, които й се доверяват, откриват не само удоволствието да изглеждаш и да се чувстваш отлично в кожата си, но и да можеш разни "запазени" за елитните спортисти неща като стойка на ръце, набирания, клекове на един крак и др. И това не е продукт на някакви нечовешки усилия и тренировки, а на целенасочена и правилна работа в рамките на 45 минути 3-4 пъти в седмицата.

Тук възниква и първият ми въпрос, а именно: универсални ли са тренировките от този тип?

783561личен архивСпоред мен тези тренировки са за абсолютно всеки, но зависи как се подхожда към тях. Ако си сам, е много вероятно да страдаш от липса на мотивация. В такъв случай е най-добре да се обърнеш към човек, който има подход. Проблемът не е с начина на трениране, а с начина на мислене.

Ролята на треньора да мотивира ли е или да тренира?

Треньорът трябва да даде методиката, да насочи човека, но от друга страна трябва да му разкрие това, което не вижда у себе си. Да му покаже, че има физическите възможности да постигне всичко, стига да използва правилния начин на трениране и да се труди. Хората не си вярват. Моята роля е да ги накарам да видят това, което аз виждам отстрани.

А възможно ли е човек да се самомотивира?

Пречката пред повечето хора е, че нямат ясна цел. Понякога не виждат смисъла от тренировките и вътрешно не чувстват потребността от тях. Има конфликт между това, което усещат, че трябва да правят и това, което им се налага отвън.

Моята идея е, че, освен върху тялото си, човек трябва да работи и върху личностното си развитие. Когато си в мир със себе си, тогава виждаш много по-ясно какво трябва да правиш и как трябва да го правиш. Много по-лесно се справяш с другите неща.

Налагало ли ти се е да разубеждаваш някого по отношение на целите му?

783560личен архивАко някой дойде при мен, защото иска да прави мускули, а по-големият му проблем е неправилната стойка, се опитвам да не го отказвам директно. Старая се да обясня, че двете неща трябва да вървят паралелно, че трябва да акцентираме на друго нещо. Да му изправим стойката, за да може да изпълнява правилно даденото движение. Ако е изкривен, няма да може да вдига безопасно и да си постигне целта.

От друга страна, много жени имат хранителни разстройства и там много често се налага по-голямо психическо влияние и промяна в мисленето.

Начинът, по който работиш с трениращите си, е заимстван от кросфит. Защо си се спряла на тази философия?

Защото съм пробвала доста неща и нищо не ми вършеше работа. С времето започнах да чета доста и да се опитвам да вникна в механизма на действие на различните режими, да експериментирам върху себе си. Мога да кажа, че това е нещото, което ме кара да се чувствам и изглеждам най-добре. Сега тренирам малко, но качествено и постигам целите си с лекота.

Кросфит има ли недостатъци?

783573личен архивОсновният недостатък е, че може да се стигне до "прегаряне". Понякога ми се струва безсмислено да извършваш толкова много нецеленасочена работа. Казват, че има периодизация и смисъл зад комплексите, но на мен повечето от тях, честно казано, наистина ми се струват хаотични.

Такъв огромен обем работа има идея да се извършва само, ако ти носи удоволствие. Иначе има други методи, които са доста по-щадящи за тялото и отнемат много по-малко време, а и могат да ти помогнат да си постигнеш целите доста по-бързо.

Казват, че кросфит е подходящ за абсолютно всеки, но не можеш да вземеш един човек, който няма елементарна двигателна култура, и да очакваш от него да изпълни един супер уморителен комплекс с добра форма. Има кросфит клипчета в интернет, където може да се види много ужасна техника. Всичко това травмира тялото.

При нас всяка сесия започва с тренировка за сила в залата и чак след това излизаме на открито с гуми, чукове, пудовки. Там правим кратки, но интензивни комплекси и интервали за кондиция.

Силата ли е атлетическо качество №1?

Силата седи в основата на абсолютно всички други качества. Ако нямаш сила, градиш без основи и рискуваш изграденото да рухне в един момент.

А има ли задължителни упражнения?

783566личен архивКлек и тяга (смее се). Харесвам всичките базови упражнения, особено за долната част на тялото. Като цяло хората не обичат да тренират крака, но аз не оставям място за преговори.

Набиранията и различните преси също са много важни.

Освен тренировките със съпротивление, има ли други спортове, които би препоръчала?

Плуването е много хубав спорт, но то не е пълноценно и трябва да служи по-скоро като допълнение на тренировките с тежести. Аз имам личен опит от преди, когато съм се занимавала само с това, и мога да кажа, че то не може да развие формата, в която съм в момента. Комбинацията между тежестите и плуване е чудесна за постигането на цели, касаещи външния вид.

През лятото отличен вариант е и съчетаването на тежести с лека атлетика. Но тежестите са задължителни :)

Каква хранителна философия изповядваш?

783572личен архивПривърженик съм на високомазнинното хранене с адекватно количество протеини. Въглехидратите при мен са само от зеленчуци и в редки случаи – от плодове. Не ям зърнени и по изключение консумирам млечни. Наблягам на свинското месо, яйцата и зеленчуците. Режимът ми е нещо като палео или по-скоро праймъл, защото не отбягвам мазните меса.

Старая се да служа като личен пример на хората около себе си. Много от тях се увличат и в някакъв момент намират истината за себе си.

Обичам да казвам, че когато душата гладува, тялото преяжда. Много от нас не са свикнали да възприемат храната като нещо, което дава енергия на тялото, а като източник на забавление. Не подхранват душата си със смислени дейности, които да им носят удовлетворение и наслада, обръщат се към някакви празни неща, които са мъртва материя. Не може изяждането на една торта да е това, което днес ти е донесло най-много удоволствие. Когато намериш други занимания, които те правят щастлив, започваш да използваш храната по предназначение – като гориво, а не като развлечение.

Какво е отношението ти към хранителните добавки?

Те неслучайно се казват добавки. Много хора изпадат в крайности. Има основни неща като омега-3, витамин А и през зимата - витамин Д. Понякога препоръчвам магнезий. Аз лично се стремя да си набавям хранителните вещества през храната, въпреки че съвременният начин на отглеждане определено се е отразил на качеството й. Не трябва да се хвърляме на всичко, което излиза на пазара и се рекламира като здравословно и крайно необходимо.

А какво мислиш за биопродуктите?

783570личен архивБиопродукти от магазина не си купувам. Разчитам на баба си, която ми носи от село зеленчуци, яйца, пиле. И биопродуктите не се произвеждат по най-здравословния начин.

Възможно ли е да се отслабне само с тренировки?

Много хора имат абсурдни навици от гледна точка на хранене и движение. Ако не си правил каквото и да било и започнеш да тренираш, е нормално да отслабнеш в началото, но това не може да продължава до безкрай. Има някои, които са с много бърз метаболизъм и те може да постигнат успехи, но тези случаи са твърде малко.

Освен това, тренировките сами по себе си не са гаранция за добро здраве. Храненето затова е важно – защото с него не само изглеждаш добре, а и се чувстваш добре. Каква е ползата да изглеждаш супер, ако не се чувстваш във форма?

В такъв случай, кой е най-важният принцип в храненето за добро здраве?

Най-много държа на това да се яде качествена храна и да се яде тогава, когато си гладен. Не смятам броенето на калории за особено важно. Много хора имат склонност да се вманиачават, а това обременява психиката. 

 

Ако случайно в главата ви възникнат въпроси, които съм пропуснал да задам на Инес, бихте могли да ги отправите директно към нея на фен-страницата й във фейсбук

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари