10 здравословни ползи от кокосовата вода

От друга гледна точка!
10 здравословни ползи от кокосовата вода

Кокосовата вода е водата съдържаща се в младия зелен кокосов орех. Мнозина считат тази вода за жива. Тя е изключителен източник на електролити, затова и се счита за страхотна енергийна и възстановяваща напитка след физическо натоварване.

Доказано е, че тя е със същото ниво на електролити като това на кръвта. Дори през Втората световна война докторите използвали водата от млад кокос като заместител на кръвна плазма, тъй като е стерилна и лесно се абсорбира от тялото като не унищожава червените кръвни телца.

Най-полезна е да се консумира директно след добива от кокосовото дърво, но вече има достатъчно добър клас кокосова вода на пазара у нас, което ще ви гарантира получаването на ползите за вашето здраве. Спокойно можете да я потърсите в здравословните или био магазини. Друг удачен начин да се насладите на кокосовата вода е да си купите млад зелен кокосов орех.

Кокосовата вода е с ниско съдържание на захар и мазнини, но с високо съдържание на калий, магнезий, калций и фосфор. Счита се неслучайно за "течността на живота", защото тя съдържа много ключови хранителни вещества като лауринова киселина, хлорид, желязо, цинк, манган и селен. Комбинацията електролити и минерали е перфектна за запазване на доброто здравословно състояние на сърдечно-съдовата система, мускули, нервна и имунна система.

Коксовата вода - нужна ли ви е наистина?

Сигурна съм, че в интернет пространството ще прочетете за и против и за този продукт, но истината е, че това е съдбата на всички храни и напитки! Първоначално се отричат, след което се величаят. Истината както винаги е в полза на натуралното, което ражда майката земя.

Предлагам ви списък с 10 ползи от употребата на кокосова вода.

1. Намалява високото кръвно налягане


Благодарение на високото съдържание на калий. Живата вода бързо се усвоява от организма, което дава възможност на калия да си свърши бързо и ефективно работата в тази посока. Според някои съвременни изследвания кокосовата вода може да допринесе също така за повишаването на добрия холестерол в кръвта (HDL).

2. Подсилва имунната система

Съдържанието на лауринова киселина има антибактериално, противогъбично, противомикробно и антипротозойни свойства, които спомагат за засилване на имунитета на организма срещу различните вируси и болести.

3. Поддържа тялото добре хидратирано

Благодарение на съдържащите се в нея електролити, от които тялото реално се нуждае, както и калий, магнезии, хлор, калции и натрий, кокосовата вода се превръща в отлична напитка по врече на физическо натоварване и при големите летни горещини.

1519571inm.com

4. Подпомага отслабването

Кокосовата вода е с ниско съдържание на калории и мазнини. По този начин редовният прием на кокосова вода може да ви помогне първоначално да се освободите от излишната вода натрупана в организма, ще ви предпази и от натрупване на нова, ще ускори метаболизма и ще ви кара да се чувствате сити. 

Интересен е фактът, който сподели една моя приятелка от Тайланд относно кокоса, кокосовото масло и кокосовата вода. В Тайланд не е препоръчително да се угояват прасетата с кокосови продукти, защото вместо да наддават килограми – те отслабват!

5. Помощник при храносмилането и обмяната на веществата

Кокосовата вода съдържа различни биоактивни ензими като кисела фосфатаза, каталаза, дехидрогеназа, диастаза, пероксидаза и PHK полимерази, които подпомагат преодоляването на всякакъв вид проблеми свързани с храносмилането и обмяната на веществата. Редовното пиене на кокосова вода  се справя с дискомфорта в стомаха.

6. Подобрява кръвообращението

Кокосовата вода е добър източник на фибри, витамин С и протеин, който може да помогне за подобряване на кръвообращението и сърдечната честота.

7. Подходяща за бременни жени

Кокосовата вода е ефективен природен лек за бременни, които страдат от повишена киселинност, запек и киселинни в стомаха. Полезна е също и за увеличаване на нивата на околоплодната вода, която играе важна роля за бебето в утробата. Неслучайно специалистите я препоръчват при бременност.

8. При инфекции на пикочните канали

Кокосовата вода е естествен диуретик, който помага да предотвратяване на инфекции на пикочните канали, както и облекчава изваждането на камъни от бъбреците.

9. Подобрява цялостно състоянието на кожата

Благодарение на овлажняващите си свойства, освежава кожата чувствително. Нанесена върху кожата може да се справи и с упорито акне, което е следствие на бактериална инфекция. Можете да я добавите към душ гела си, защото ще смъкне и черните точки от тялото.

10. Подобрява енергията в тялото

Лауриновата киселина в кокосовата вода стимулира производството на тироидните хормони, което води до повишаване на метаболизма и нивото на енергията в организма ви.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август