С дъх на липа

Полезна билка, машина на времето и партньор в спа процедурите
С дъх на липа

Простете пристъпа ми на носталгия, но напоследък родният ми град – Стара Загора, ми липсва страшно много. Защото е хубав, китен и пълен с вдъхновяващи хора. Защото е мястото, където се родих, пораснах и мечтах безстрашно и без граници.

В този ред на мисли, никак не е случайно, че точно сега искрено копнея да се разхождам по старазагорските улици. Нещо повече, по това време на годината градът е изпълнен с мирис на току-що цъфнала липа. За хората, които страдат от алергии, тази подробност може да се окаже наистина голям проблем, но не и за мен.

Чудесно е! Силният специфичен аромат бързо ме връща назад-назад във времето, в детството. Зима е. Седя около симпатична кръгла маса и си играя с ресничките на покривката ѝ. На котлона е сложен тумбест зелен чайник. Кадър по-късно вече пия ароматен липов чай и похапвам обикновени бисквитки. Не както правят британците по стара английска традиция, а както правим ние вкъщи, у дома :)

Освен с дъх на романтично минало обаче, липата може да се похвали и с още нещо. Цветовете на популярното дръвче са пълни с полезни вещества, между които витамин C, голям брой флаваноиди, както и прилична доза етерично масло + танини.

Затова не e учудващо, че въпросните цветчета се използват като билка от незапомнени времена. Отварата или чаят, приготвени от тях, имат мощно диуретично действие – препоръчват се при проблеми с бъбреците.

inm.comЗаради силния си антиоксидантен профил, споменатите еликсири се използват още и при настинка или грип, защото облекчават симптомите на кашлица, както и респираторните проблеми.

Бонусът е, че липовият чай притежава силно успокояващо действие, което, в комбинация с мед, го прави страхотна напитка за "лека нощ".

Етеричното масло от липа пък се използва засилено в ароматерапията и козметиката и е особено подходящо за извършването на редица спа процедури.

Всъщност, дори само от цветовете на растението може да си спретнете едно гарантирано релакс удоволствие – това. А някои препоръчват изполиването на косата с липова отвара за заздравяване на косъма и срещу косопад.

Иначе казано, обичам липата – тя ми носи здраве, събужда спомените ми и поддържа мечтателския ми дух...

А вие харесвате ли я? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април