Приятно ми е, Портокал Портокалов!

И съм вкусен, много...
Приятно ми е, Портокал Портокалов!

Знаете ли, че наскоро се запознах с човек, който се казваше Портокал Портокалов? Не се шегувам, истина е.  Признавам си, че при споменаването на "оранжевото" му име, се усмихнах неприлично широко (под секрет: вътрешно се смях много, ама от сърце).

Като останах насаме със съвестта си обаче, реших, че съм реагирала доста детински на ситуацията и се линчувах наум няколко пъти, за назидание. В крайна сметка, уж живеем в свободен свят, нали? Родителите имат право да кръщават децата си, както намерят за добре, а децата – да се прекръщават, в случай, че не одобрят избора им.

Та, новият ми приятел г-н Портокалов може би наистина има сериозна причина да се нарича така, казах си. А първата, която ми хрумна е, че сигурно той (или родителите му) адски много обичат да си похапват портокали ;)

Впрочем, разбирам това семейство! Защото споменатият цитрусов плод е толкова вкусен, ароматен и "постколеден", че и аз бих взела името му, ако не харесвах прекалено много моето собствено. Освен това е доста полезен, както ще се убедите сами, ако останете на нашите, оранжеви честоти.

Да започнем с това, че цитрусовият герой е "дете" на симпатично тропично растение, за което се смята, че започва да се отглежда за първи път в Китай. В общи линии, съществуват два вида такива дръвчета (сладък и горчив), но пък много различни сортове портокали. Ей! 

А почти всички оранжеви сладури могат да се похвалят с куп хранителни качества. И децата знаят, че слънчевите юнаци са едни от най-добрите източници на витамин C, например. Въпреки преувеличаваната здравословна роля на последния, не можем да отречем, че той е верен приятел на имунната система. Тоест, никога не е лоша идея да си набавяме прехваления витамин от време на време, нали?

inm.comПортокалите могат да се похвалят още с добро съдържание на витамин B9 и B1, а оранжевият цвят на кората им е сигурен белег за наличието на бета-каротин в тях.

Е, не очаквайте да откриете в чаровниците изобилни количества от ценни минерали, но умерено големи "порции" от калций и калий все още звучат като добра атестация, нали?

Освен това, симпатягите са "екипирани" с фибри, за които се смята, че съдействат за подобряване на храносмилателните процеси в организма. Всъщност, повече за популярните влакнини може да научите тук.

Бонусът е, че портокалите съдържат лимонена киселинна, на която също се приписват редица здравословни качества. А най-хубавата новина си оставяме за накрая: никак не са калорични – в 100 грама продукт има около 50 калории (варират според сортовете).

След всичко изписано дотук, вече нямам никакви основания да се съмнявам, че господин Портокал Портокалов е случил с избора на име ;) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април