Мисия хидратиране: възможна

С тези плодове и зеленчуци
Мисия хидратиране: възможна

Ето и една прохладна новина от света на течностите: оказва се, че водата не е единственият начин да останете добре хидратирани :) Изненада! Според направено наскоро проучване 20% от водните резерви в организма идват от... храната, която приемаме всекидневно. И най-вече: от плодовете и зеленчуците.

Освен че са с богато съдържание на прозрачна течност, в тях има редица други важни нутриенти, които могат значително да подобрят здравословното ви състояние, твърдят специалисти.

Така че защо през това горещо лято не напълните бутилката си с тези вкусни и супер хидратиращи продукти:

Пъпеш, праскови, ягоди:


Въпросните свежи симпатяги могат да се похвалят с добро съдържание на калий и натрий. А те "работят" съвместно, за да поддържат задоволителни нива на течности и електролити в тялото. Освен това съдействат за нормалното функциониране на сърдечната дейност и циркулацията на кръвта.

Хидро-кулинария: Сложете ягоди в гуакамолето си. Или: си направете студена супа - смесете в блендер праскови, пъпеш, сок от лайм и морска сол. Готово!

Диня, киви, цитрусови плодове:


Освен с H20, тези уникални разбойници ще ви заредят със солидна доза витамин C. Витаминът не само има противоокислително действие, но поддържа доброто настроение на ставите и осигурява супер защита на кожата (ултравиолетовите лъчи на слънцето и потта й влияят негативно).

Проучване на Journal of Agricultural and Food Chemistry твърди, че динята и кивито запазват хранителните си качества около шест дни след като са били нарязани. Дерзайте: ще сте добре хидратирани за седмица напред.

Хидро-кулинария: Комбинирайте киви с фъстъци или с авокадо. Или: хапвайте динята с фета сирене. Мммм :)

Домати и броколи:

Може да не ви се вярва, но борколите съдържат около 90% вода. Обаче, това не е всичко.

Те са "въоръжени" с т. нар. изотиоцианати. Това са противоракови фитохимикали, които притежават хубавото свойство да неутрализират ефекта на карциногените и да улесняват изхвърлянето им от тялото.

Доматите пък си имат ликопен – червен фитохимикал със силно изразени антиоксидантни свойства. Редица изследвания го определят като шампион в борбата с рака.

Хидро-кулинария: Наредете на шиш няколко чери доматчета заедно със сирене моцарела, поръсено щедро със свеж босилек, и ги изпечете на скара. Или: забъркайте салата от броколи, грозде и няколко семки обелен слънчоглед и овкусете с джинджифил.

Надяваме се, че тези хидро-идеи ще направят лятото ви малко по-прохладно. Успех!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 12.07.2011 | 14:10
    :)
  • 1
    от Не е посочен | 12.07.2011 | 14:07
    Друго си е свинската пържолка с една чаша хубаво червено винце :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май