Гуакамоле: любов по авокадото

Как Гуинет Полтроу приготвя този традицонен мексикански сос?
Гуакамоле: любов по авокадото

Веднага си признаваме, че не познаваме в детайли мексиканската кухня. От опит знаем само, че е доста пикантна и често – дори взривоопасна.

Обаче по природа сме експериментатори и сме в пълна готовност да добавим още огън както в менюто си, така и в живота си.

Освен това нямаме лоши спомени от Мексико. Животът ни позволи да срещнем доста мексиканци по пътя си. Едно е сигурно: мъжете са хипер упорити в предложенията си за брак, но умеят да се забавляват... мучо добре :) Изглеждат винаги щастливи и, подобно на ирландците, обичат импровизираното караоке.

Що се отнася до традиционната им кухня, днес в блога на американската актриса Гуинет Полтроу съвсем случайно попаднахме на тази лесна рецепта за гуакамоле – любимия сос на атцеките.

Всъщност самата Гуинет е запален кулинарен специалист и в момента представя своята първа готварска книга. Ще прибавим и, че е буквално влюбена в мексиканските гозби.

Симпатичната блондинка има интересен подход към приготвянето на въпросния специалитет. Преди да ви го покажем обаче, представете си гуакамолето като добре познатото у нас кьопоолу. Разликата е, че се забърква много по-лесно и само за 10 минути.

Защо го харесваме ли? Причината е очевидна: най-вече заради авокадото.

Този гладък тропически плод, който, по пътя на логиката, идва от Мексико, има редица хранителни достойнства. Богат е на здравословни мазнини, както и на витамин C. Освен това съдържа витамин K и фолиева киселина. Смята се, че е една от храните, които лекуват високото кръвно.

Обаче наистина е висококалоричен и трябва много да се внимава с него. В 100 грама авокадо има около 160 калории. Гуакамолето е вкусно, но трябва да се консумира с мярка.

И така! Ето и необходимите продукти за това мексиканско кулинарно изкушение (за 4 порции):

  • 2 плода добре узряло авокадо

  • 2 супени лъжици накълцан бял лук

  • 3 супени лъжици ситно нарязан (свеж) кориандър

  • 1 лайм

  • едра сол

Ала Полтроу начин на приготвяне:

Твърде любопитен е начинът, по който Гуинет се справя с авокадото. Тя започва ударно, разрязвайки плода наполовина. После, с голям кухненски нож, отстранява костилката му, като почуква по нея (трябва да се види!). След това прави смело няколко напречни разреза в обвивката на авокадото, което й позволява да изстърже вътрешността на плода без никакъв проблем.

Нататък е лесно. Актрисата не ползва блендер, за да пасира плода. Служи си с обикновена вилица за тази цел, като твърди, че не е задължително то да се превръща в абсолютна еднородна смес, за да е вкусно.

Като реши, че е готова, Гуинет добавя лука и кориандъра. По нейния си, революционен според нас, начин изстисква лайма над гуакамолето и овкусява с малко сол.

За да предпази сместа от потъмняване, в началото, още щом отстрани костилките, тя ги слага в купата, където я приготвя. А преди да сервира специалитета си, разумно ги отстранява.

Е, това е! Пренесохме се задружно в Мексико, благодарение на Гуинет. От сърце й благодарим.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май