Когато става въпрос за избор на ориз в менюто, много специалисти биха ви посъветвали да предпочетете кафявия пред белия. Като целозърнест, първият наистина е много по-богат на важни хранителни съставки и фибри от втория.
Обаче разликите в хранителните им показатели не са чак толкова много и драстични, както повечето хора си мислят.
Белият и кафявият ориз съдържат приблизително еднакъв брой калории – около 120 на 100 грама сварен ориз.
И двата са незаменим източник на тиамин (витамин B1) и ниацин (витамин B3). Нито една друга храна не доставя на организма толкова пълен комплекс от антиоксиданти (витамините A, C и Е).
Нещо повече: често белият ориз е по-богат на желязо и на фолиева киселина, отколкото кафявият. От друга страна, последният може да се похвали с повече магнезий и селен.
Все пак най-голямата разлика между тях е, че кафявият има с 4 грама повече фибри (за чаша сварен ориз) от белия, който има само грам за същото количество. Най-общо казано обаче, и двата вида
зърнени култури нямат особено голямо количество от така популярните влакнени.
Нека ви предложим обаче едно наистина смайващо сравнение: средно голям печен картоф с кора има повече фибри, витамин C, витамин В6, фолиева киселина и желязо от чаша сварен кафяв ориз (около 180 грама). Въпросният картоф също така съдържа повече протеин и по-малко калории, а освен това има по-нисък
гликемичен индекс.
А сладкият картоф? Няма да повярвате, но и той е богат на витамин A и C, на фибри и има едва половината от калориите и въглехидратите, съдържащи се в кафявия ориз.
Впрочем, с изброяването на всички тези факти нямаме намерение да ви откажем от ориза. Напротив: хапвайте този, който ви харесва повече, но, разбира се – в подходящите за вас порции.
И все пак оставете в чинията си място за други храни, по-богати на полезни съставки.
Добави коментар