Вкусните новини днес: лешниците

Пълни с важни нутриенти
Вкусните новини днес: лешниците

Ако си мислите, че те са любима храна само на катеричките, много грешите! Ние също обичаме лешници и, ако трябва да бъдем максимално честни, даже ги харесваме повече от бадемите.

Толкова са вкусни, ароматни и засищащи, че можем да ги консумираме всеки ден - за закуска, за обяд и даже за вечеря. Но, да, трябва да внимаваме с тях, защото, подобно на повечето ядки и семена, са доста калорични – в 100 грама продукт има около 640 калории. А това никак не е малко, да знаете.

Като оставим настрана този неприятен факт обаче, сладурите са наистина полезни и имат висока хранителна стойност. Те, например, са учудващо добър източник на витамин C. В любимците ни има и доста от витамините на група B, както и ценни минерали, между които калий, мед, желязо и магнезий. Освен това, съдържат протеин, добро количество фибри и бета-каротин.

Твърди се, че редовната им консумация може значително да подобри храносмилателните процеси в организма и да повиши имунитета. Бонус: богати са на ненаситени мазнини, а те могат да допринесат за редуциране на негативното въздействие на окислените LDL, известни още като "лош" холестерол.

Та, след всичко казано дотук, нека ви кажем как обичаме да ги похапваме... Печени! Ама си ги приготвяме сами. Ето така:

inm.comНай-напред си осигуряваме около килограм сурови лешници. Избираме такива с хубава, блестяща обвивка. После загряваме фурната на около 200 градуса.

Междувременно, с помощта на малък нож с остър връх, правим лек разрез в горната част на кафявите красавци. Обаче, не прекаляваме с хирургическата намеса, защото ако разрезът е прекалено голям, има опасност лешниците да започнат да пукат във фурната.

Готовите мъници подреждаме в тавичка, като отдолу предвидливо слагаме хартия за печене. Оставяме ги за около 30-40 минути във фурната, докато обвивката им се разтвори леко. Разбира се, от време на време ги разбъркваме, за да се изпекат равномерно.

После изключваме фурната и им даваме възможност да се погушкат още малко в нея.

Накрая ги изсипваме в подходящ съд. Обелваме ги един по един и ги консумираме, докато още са топли. Ммм... Чудо!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май