Тичайте по черен път

Сред природата и с удобни обувки
Тичайте по черен път

Странно или не, напоследък все се връщаме към детството. Или то се връща при нас, винаги носещо чувал, пълен с подаръци. Толкова много спомени: за невероятни къщи на дърво, безгрижни игри и безброй пътувания в страната на чудесата!

Днес, например, отново се сетихме за нещо детско. Когато бяхме малки, родителите ни често ни пращаха за няколко дни при баба и дядо, на село. Помним добре, че с другите малчугани, от съседните къщи, никак не си губихме времето. Във всели и забавни игри, неусетно оставяхме деня зад гърба си. И тичахме много! През полето, да, и често – по неравни пътеки.

Тогава обаче не си давахме сметка, че черният път всъщност е предпочитана от много бегачи настилка за джогинг. Нека все пак видим защо:

Предимства: Става въпрос за една нито много твърда, нито прекалено мека повърхност за бягане. Тоест - достатъчно удобна и приятелски настроена към ходилата. Не без основание се смята, че тя е следващата особено добра джогинг среда, след тревата. Бонус: чистият въздух, природата и свободата са другите основни предимства на черния път.

Недостатъци: Подчертано неравен, той обаче може изиграе лоша шега на глезените ви. Нещо повече: стресът върху ставите тук е сравнително по-голям. За това по този маршрут бягайте само с удобни, спортни обувки. Маратонките трябва да създават на ходилата ви чувство на стабилност и сигурност. Само така ще ви предпазят от контузии.

Успех!

Очаквайте продължение...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май