Къща на дърво

С пързалка и веранда
Къща на дърво

Ок. Време е за откровения. Бяхме на 11 години, когато сами си построихме дом в клоните на една черница. И, да, дървеният ни опит като архитекти беше крайно болезнен, но пък ни осигури къща! И то на дърво.

Минаха много години от модерното ни детство, но и днес мисълта да притежаваме зелена собственост нависоко, освободена от данък, все още буди въображението ни.

А след като видяхме къщичките на младия американски дизайнер Бенджамин Джоунс, вече сме абсолютно сигурни, че отново искаме да сме деца :)

Бенджамин показва своите уникални домове за първи път на традиционния арт фест Figment, ежегодно провеждащ се в Ню Йорк от 2007 година. Признава, че преди това никак не бил сигурен дали ще успее да завърши успешно своя проект.

"Предстоеше ми да защитавам дисертация и по същото време започнах да се виждам с едно момиче... "Няма да успея!", беше първата ми мисъл. После ми хрумна, че ако построя огромна къща на дърво мога да впечатля мадамата.

И взех най-доброто решение: комбинирах! Използвах идеята си, за да се дипломирам и да задържа жената до себе си", разказва Джоунс.


Сладурът изработва качените си нависоко апартаменти от подчертано рециклирани материали. На въпроса защо е избрал екоподход в реализацията на своето хрумване, обяснява подробно:

"Първо, син съм на антикварен търговец. Израснах, заобиколен от непотребни вещи и боклуци. Второ, буйната ми младост ме разори напълно, а се нуждаех от материали, за да творя. Установих, че в боклукчийските кофи на улицата човек може да намери много полезни вещи, с които да нахрани вдъхновението си.

И трето, защо да използваш нещо ново, след като старото може да ти свърши прекрасна работа?"


Бенджамин не забравя да уточни обаче, че не цялата конструкция на къщичките е направена от рециклирани материали. Използвал е и дърво за основната структура.

Любимата му част от екосградата все пак е... дървото: "Ако то не съществуваше, нямаше да я има и къщата. Прекарах часове да го съзерцавам – прекрасен организъм е :) Иначе най-мразя пързалката. Не за друго: просто нямам средства, за да я завърша, но и това ще стане", коментира той.

Следващият проект на дизайнера е пак... за пораснали деца: "Мисля да направя серия от крепости – от възглавници, от одеяла, от листа. Строил съм такива като малък, защо да не ги превърна в изкуство днес?"

Защо не, наистина?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Козирог
22 декември – 20 януари