Куца ли ви ходенето?

Тогава може би някои от следните съвети ще ви бъдат от полза...
Куца ли ви ходенето?

И така, отмина тъкмо месец, откакто започнах своя пешеходен експеримент. За това време се явиха няколко проблема, свързани с ходенето, а заедно с това, естествено, се намериха и техните решения. Тъкмо тях искам да ви споделя с най-голямо нетърпение :)

Като се замислите, каква е първата трудност, с която се сблъсквате, докато ходите из града? Умора? Дори това да е така, почивате. Освен това, след като натрупате опит и наберете инерция, умората остава на заден план. Умората при пешеходството в градски условия е най-малкият проблем, тъй като оазисите дебнат отвсякъде и дори да бързате много, нуждата от кратка почивка може да бъде задоволена във всеки един момент.

Затова искам да обърна повече внимание на начина по който ходим и обувките, с които го правим. От скромния си опит стигам до заключението, че ако условията правилно ходене и носене на удобни, стабилни обувки, са изпълнени, тогава разстоянието и безсилието остават по-малкият проблем. Освен това, техниката на ходене и подходящата обувка за тази цел са необходимост при покоряване на терени от най-различен вид.

Ако сте обръщали внимание на начина, по който околните, или самите вие ходите, със сигурност ви е впечатлявало, че повечето от нас често стъпват тежко, тропат или шляпат със стъпала. Едни набиват пети, други стъпват накриво, трети измятат ходило навътре или навън.

inm.comПричината за подобни грешки в ходенето са резултат най-вече от ортопедичен дефект, който е трудно отстраним, или на който просто не се обръща внимание. От друга страна, неправилното стъпване може да бъде резултат чисто и просто от нежеланието на човек да стегне тяло и да разпредели теглото му равномерно така, че да улесни работата на краката.

Затова, ако не искате да причинявате болка на краката си, стъпвайте леко и плавно, като изнасяте тежестта на възглавничките. Освен това, нека при ходене стъпалото ви да сочи напред. Сами ще видите, че когато забързате ход, най-естественият и бърз начин за стъпване, е именно този. Повече за техниката на стъпване и тичане можете да прочетете тук.

Вероятно най-добрият начин да ходим и тичаме, е да правим това боси. Но тъй като поради ред причини през повечето време използваме обувки, трябва да се уверим, че те са удобни и не вредят на здравето ни. Често пренебрегваме ролята им в спорта, но запомнете, че ако искате да постигате резултати в ходенето и тичането, обувките ви трябва най-напред да бъдат стабилни.

Обувка, която позволява на стъпалото ви да "плува", да се мести напред и назад, наляво и надясно, ще ви създаде сериозен дискомфорт по време на ходене. Именно подобен род триене става причина за образуването на познатите ви мехури и мазоли. Убедете се, че обувките, които носите, не позволяват на стъпалото ви да се хлъзга или излиза извън обувката.

Добре е преди да си купите обувка, да се посъветвате със специалист за особеностите на стъпалото си – дали имате плоскостъпие или други ортопедични състояние, препоръчително ли е да ходите пеша на дълги разстояния и кои са най-добрите атрибути, които ще поддържат долните ви крайници в добра форма.

Веднъж, щом сте започнали да ходите пеша, не забравяйте да полагате грижи за краката си в края на деня. Хубаво е да им правите баня със специален разтвор или соли, да отстранявате навреме мазолите и мехурите (ако все пак имате такива), да ги масажирате, да ги оставяте да си почиват.

Истинско чудо е да видите как на другия ден краката ви са се възстановили и са готови за нови подвизи. Не се страхувайте – дори в началото ходенето да е предизвикателство, ще се адаптирате. С времето ще се чувствате все по-добре и ще можете да издържате на по-дълги разстояния. Важното е да правите всичко това с удоволствие и мисъл за себе си.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април