Вечното снежно дерби: ски vs сноуборд

Има ли най-добър зимен спорт въобще?
Вечното снежно дерби: ски vs сноуборд

Толкова много сме се уморили от противопоставянето на спортове, че на моменти ни се иска да обявим всички физически активности за вредни и тъпи и да приключим с темата веднъж завинаги. Феновете на тренировките се карат дали е по-яко да блъскаш щанги или да се помпаш на лостове, двуколесните екстремисти спорят на няколко фронта, а когато сняг забръска и наближи да е зимъска, тогава става наистина страшно, защото идва време за една от най-ожесточените препирни: ските или сноубордът са по-добрият екстремен зимен спорт.

Ако питате нас като почти безпристрастни наблюдатели, ние бихме отговорили: "И двете!". Проблемът е, че обикновено тези дебати се водят между хора, които вече имат утвърдено мнение по въпроса и са точно толкова безсмислени, колкото да убеждавате баба си, че в водата в микровълновата ще се стопли много по-бързо, отколкото на добрия стар чугунен котлон.

Ето защо този материал е насочен не към хората с мнение, а към онези, които се колебаят между едно от двете зимни занимания. Графиката по-долу е повече от красноречива, но ако нямате време и нерви да я разшифровате, ще откриете основните изводи, резюмирани в текст непосредствено под нея.1112921Visually

  • Сноубордистите са с много по-голяма инцидентност на произшествия по време на каране (50%-70% повече), но с 33% по-малка вероятност за фатален изход.

  • Това може би се дължи на сравнително по-малката максимална скорост, която може да се развие. При сноуборда рекордът за бързина е 203 км/ч, докато при ските е 251 км/ч. Всъщност, забравете какво казахме току-що. Човек може да се очисти, ако допусне грешка и с 50 км/ч.

  • Най-честите контузии при сноуборда засягат раменете, китките и глезените, докато при ските най-големият проблем са травмите в коляното (около 45% от всички контузии)

  • Случаите на счупени крака при скиорите са намалели с 95% от 70-те години на миналия век насам. Не знаем дали това се дължи на по-малкия брой скиори или на някаква друга причина обаче

  • Разпределението по полов признак при двата спорта е горе-долу поравно. 63/37 в полза на мъжете при сноуборда и 60/40 при ските.

  • Сноубордът се очертава като по-евтиният от двата спорта, но това е само на хартия. Всъщност и в двата случая можете както да минете сравнително "ниско", така и да се разорите до просешка тояга... или скиорска щека.   

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември