Румба кубана – поезия на тялото

Един час в AlfredoStyle Dance Studio
Румба кубана – поезия на тялото

Танцът е паралелен свят, в който намираш свободата от сънищата си в онези моменти, в които сякаш политаш с главата надолу. Метафизично изкуство, което позволява на тялото да се движи във всевъзможни форми и да говори без глас. Същинска поезия.

Познат път ни отвежда в AlfredoStyle Dance Studio, където за пореден път цветната еуфория и екзотичната музика ни впечатлява. Залата днес е подслонила шепа хора, които, въоръжени с усмивки и добро настроение, са дошли да танцуват под звуците на румба кубана.

Роден върху основата на религиозни ритуали, този танц възниква в Куба през 19 век, в резултат на взаимодействието между африканската и испанска култура.

В частност, води началото си от бедните квартали на Хавана и Матансас, където жителите използвали само няколко лъжици и тенджера, за да поддържат ритъма ѝ. По онова време румбата често е била забранявана заради сексуалните внушения, които уж изразявала. Днес се практикува от различни по възраст, цвят на кожата и пол хора, а социалният ѝ характер, ясно изразените ритми и тропическо звучене я правят популярен стил навсякъде по света. Не само в задимените барове на Куба, противно на схващанията.Мирела Миладинова

Румбата е определяна като "танцът на любовта", тъй като се характеризира с най-дълбоко емоционално съдържание, предавано от участниците чрез телата им. Отличителна особеност се явяват плавните, еротични движения, свързани с широки стъпки и поклащания на ханша. Ръцете също играят важна роля в тази страстна музикална конфигурация. И наистина, ако се вгледате добре в чувствените, изпълнени с любов движения на танцьорите, ще забележите, че жестовете им се явяват интерпретация на отношенията между тях. По време на самия танц винаги има елемент, когато дамата "дразни" партньора си и кокетничи около него. Мъжът я съблазнява, а тя за пореден път се отдръпва, стремейки се към друг. Този "друг", обикновено е зрителят.

Попаднете ли на изпепеляваща мелодия, от която ви се подкосяват краката, със сигурност става въпрос за румба. А когато музиката се комбинира с танц и с чувство, ще усетите нещо ново и различно от всичко, което сте изпитвали досега.

Екзотичният ни приятел, Алфредо, владее този танц (и много други) до съвършенство. А енергията, която струи от него, докато движи тялото си в синхрон с музиката, е несравнима.

Известният танцьор споделя, че приема танците като професия и многогодишна практика. Ние обаче сме убедени, че за него те са много повече, съизмерими с извор на живот и вдъхновение.

Освен, че лично преподава различни стилове в школата си (от начинаещи до напреднали групи), Алфредо е привлякъл и изявени гостуващи танцьори, в чиито класове можете да допълните или усъвършенствате танцовата си подготовка, да работите за добрата кондиция на тялото си или просто да се забавлявате. В студиото редовно се провеждат различни уъркшопи по сон кубано, афро кюбън, ча-ча-ча и други.

Тоест, палитрата от възможности е огромна, затова, ако смятате, че румба кубана не е вашият стил, винаги може да опитате нещо друго. Студиото е отворено за всички хора с гореща, южняшка кръв и афинитет към музиката. Атмосферата пък е дружелюбна и истински преразполагаща към танци.

Е, кубинската музика ви докосва, раздвижва и вдъхновява? Не губете време. Впуснете се в ритъма на танца и открийте истинското удоволствие от него – спонтанната му природа. Защото танцът е живот!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 17.11.2011 | 08:07
    Харесвам румба, но бързо губя ритъма :( Наистина е прекрасен танц, няма спор ;)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май