Едва ли има българин, за когото името на ястието да звучи непознато, но все пак ще си позволя да обясня съвсем накратко. Шиш таук е традиционен за арабските държави и за Турция шиш кебап. Предлага се в почти всяка по-голяма дюнерджийница и у нас. В него на пръв поглед няма някаква невероятна необикновеност – просто мариновани късчета пилешко месо, изпечени на клечка.
От друга страна, смело мога да заявя, че настоящата рецепта е достатъчно добра, за да ви откаже от закупуването на шиш таук навън до края на живота ви. Добавете към нея домашно приготвени табули и хумус и почти гарантирано пред очите ви ще заблестят минарета а в ушите ви ще зазвучат ситари и дюмбеци. Хохохохо!
А сега за необходимите продукти:
-
2-3 броя обезкостени пилешки гърди, нарязани на големи кубчета
-
3 супени лъжици доматено пюре
-
2 супени лъжици пълномаслено кисело мляко
-
2 супени лъжици студенопресован зехтин
-
2-3 скилидки чесън, пресовани
-
1 супена лъжица млян синап (може да го замените с дижонска горчица)
-
1 супена лъжица соев сос
-
1 супена лъжица сух риган
-
1 чаена лъжичка червен пипер
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В стъклена купа комбинирате всички съставки с изключение на пилешкото и разбърквате до степен на пълна хомогенност. След това добавяте нарязаните гърди, овъргалвате подобаващо и оставяте в хладилника да се мариноват за през нощта. Ако не разполагате с цяла нощ, постарайте да им осигурите поне един час на спокойствие.
След това припалвате скарата, нанизвате месото на дървени или метални шишове и печете от всички страни до готовност. Ако настоявате за повече конкретика, трябва да си осигурите кухненски термометър, с който да отчетете 74ºС в центъра на най-дебелото кубче. В противен случай ще трябва да се доверите на опита и интуицията си.
Хайде, хабиби, афиет олсун!
Добави коментар