Тук ви чака бисквитена торта!

А, и вие ли я чакате? Значи ставаме много.
Тук ви чака бисквитена торта!

Честна дума, никога не съм обичала бисквитените торти, даже когато бях 19-годишна ги презирах. Защото ми се струваха, да си го кажа направо... ами, обикновени! Просташки обикновени торти с обикновени бисквити! Но така стана, че бисквитена торта ме застигна в живота.

От бисквитите ли, от не знам какво, ама тортата се изяде цялата наведнъж от няколко души. Същите загризаха станиола отдолу, явно защото много им хареса горното. Ще споделя параметрите, към които се придържах, докато оформях това чудо. И, моля, ако ще преследвате максимално меки и сочни резултати, имайте предвид, че е хубаво сладкото мъчение да престои в хладилника една нощ, преди да бъде изядено.

Руслана РусеваЗа блата: Ден 1

  • 300 гр обикновени бисквити (може и добре познатата "Закуска")

  • 3 яйца (жълтъците им)

  • 1 пакетче масло (250 гр)

  • 1 чаена чаша пудра захар

  • 1 чаена чаша прясно мляко

  • 1 пакетче ванилия

  • горчиво какао (по желание)

  • бишкоти (по желание)

  • малко ликьор или ром за компания на бишкотите

Важно е да отбележа, че целостта на трите яйца трябва да бъде нарушена още в началото – отделете белтъците от жълтъците и се примирете, че за блата ще използвате само вторите. Белтъците скътайте прилежно до утре, ако желаете да ги използвате за украса.

В подходяща купа натрошете бисквитите и ги залейте с млякото, за да поомекнат. В друга купа разбийте с миксер маслото и пудра захарта. Към тях прибавете разбитите жълтъци и ванилията.

След това просто смесете съдържанието на Купа 1 и Купа 2. Новополучената смес трябва да разстелете във форма за торта. Ако ви скимне да поиграете съвсем леко с вкуса, цвета и аромата на бъдещия сладкиш, разбъркайте една част от "тестото" с горчиво какао, преди да поставите във формата. Когато положите микса във формата, работата за този ден е свършена. Ако желаете, можете да наредите отгоре бишкоти и да ги залеете с ликьор или ром. Ако пък не желаете това, просто оставете готовата основа да "преспи" в хладилника ви.

Руслана РусеваЗа украсата: Ден 2

  • течна сладкарска сметана (200 мл)

  • яйчените белтъци

  • карамелизирана захар

  • плодове

  • леко запечени орехи

Разбийте сметаната с миксер и покрийте тортата с нея. А помните ли белтъците от вчера? Вземете ги, разбийте ги на сняг и ги поставете над сметановата основа – за допълнително очарование, блясък и мекота. Лично аз оформих с шприц и розички от сметана по ръба на изделието. След това подредих по повърхността на сладкиша карамелизирана захар, запечени орехи, круши и малко ягодово сладко. За разкош настъргах и шоколад. Това беше.

Ето как моят бисквитен кошмар се превърна в пленителна сладка мечта. Пожелавам и на вас да се случи същото :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 12
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 12
    от Не е посочен | 08.09.2012 | 18:45
    Страхотна торта, и много апетитно написана рецепта, веднага щом я прочетох реших да я направя! :)
  • 11
    от Не е посочен | 01.09.2012 | 14:26
    Много торти се правят със сурови яйца, не само тази, включително и някой от тези, за които давате по 4-6 лв. парчето по сладкарниците. Просто не сте обърнали внимание и очевидно сте още живи и здрави.
  • 10
    от Не е посочен | 31.08.2012 | 23:50
    Обожавам бисквитена торта :)))))))
  • 9
    от Не е посочен | 24.08.2012 | 15:50
    Отговор на коментар #7 от : А като прочетеш рецептата, виждаш, че се слагат и бишкоти, освен бисквитите.
  • 8
    от Не е посочен | 19.08.2012 | 14:50
    Отговор на коментар #3 от : neznam zashto te pritesniavat jaltacite che sa surovi???? Tiramisuto se pravi sas surovi jaltaci i beltaci i italiancite koito go iadat postoianno sa jivi,zdravi i debeli ;-)) i ti garantiram che izdarja v hladilnika daje i 1 sedmica!
  • 7
    от Не е посочен | 19.08.2012 | 12:24
    Като гледам снимката - това са бишкоти, а не бисквити...
  • 6
    от Не е посочен | 19.08.2012 | 11:01
    haresva mi i 6te j probvam a otnosno galtacite,kakvo se vprjgate slatki6a agnesi sa6to se pravi sas surovi jica i zahar i nikoi ne e umrjl ot nego..:P taka 4e spoko..:)
  • 5
    от Не е посочен | 17.08.2012 | 21:36
    Az su6to q pravq po podoben na4in,no ne slagam qica,i stava su6to mnogo hubava
  • 4
    от Не е посочен | 15.08.2012 | 19:10
    Златка, точно хладилникът запазва трите жълтъка годни за консумация, не се безпокойте. Толкова хора сме яли тортата, приготвена по тази рецепта, и още сме си цели-целенички и щастливи. Като цяло следва да се тревожим повече за произхода на яйцата, които купуваме от магазина. :)
  • 3
    от Не е посочен | 15.08.2012 | 18:14
    Тук има нещо неясно поне за мен. Три сурови жълтъци се слагат в крем и се оставят в хладилник без топлинна обработка. Ако е така не бих консумирала тази торта след един ден.
  • 2
    от Не е посочен | 28.10.2011 | 22:16
    Мила Яна, историята на този торта е тъкмо и съвсем истинска, не съм си измисляла за самото написване. Верно ги преосмислих тея бисквитени тортолини. Поздрави и ви пожелавам да зарадвате някой любим човек с този сладкиш, както сторих аз :)
  • 1
    от Не е посочен | 28.10.2011 | 19:57
    Еййй, как хубаво написано! Непременно ще се пробва!

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември