Честна дума, никога не съм обичала бисквитените торти, даже когато бях 19-годишна ги презирах. Защото ми се струваха, да си го кажа направо... ами, обикновени! Просташки обикновени торти с обикновени бисквити! Но така стана, че бисквитена торта ме застигна в живота.
От бисквитите ли, от не знам какво, ама тортата се изяде цялата наведнъж от няколко души. Същите загризаха станиола отдолу, явно защото много им хареса горното. Ще споделя параметрите, към които се придържах, докато оформях това чудо. И, моля, ако ще преследвате максимално меки и сочни резултати, имайте предвид, че е хубаво сладкото мъчение да престои в хладилника една нощ, преди да бъде изядено.
Руслана РусеваЗа блата: Ден 1
-
300 гр обикновени бисквити (може и добре познатата "Закуска")
-
3 яйца (жълтъците им)
-
1 пакетче масло (250 гр)
-
1 чаена чаша пудра захар
-
1 чаена чаша прясно мляко
-
1 пакетче ванилия
-
горчиво какао (по желание)
-
бишкоти (по желание)
- малко ликьор или ром за компания на бишкотите
Важно е да отбележа, че целостта на трите яйца трябва да бъде нарушена още в началото – отделете белтъците от жълтъците и се примирете, че за блата ще използвате само вторите. Белтъците скътайте прилежно до утре, ако желаете да ги използвате за украса.
В подходяща купа натрошете бисквитите и ги залейте с млякото, за да поомекнат. В друга купа разбийте с миксер маслото и пудра захарта. Към тях прибавете разбитите жълтъци и ванилията.
След това просто смесете съдържанието на Купа 1 и Купа 2. Новополучената смес трябва да разстелете във форма за торта. Ако ви скимне да поиграете съвсем леко с вкуса, цвета и аромата на бъдещия сладкиш, разбъркайте една част от "тестото" с горчиво какао, преди да поставите във формата. Когато положите микса във формата, работата за този ден е свършена. Ако желаете, можете да наредите отгоре бишкоти и да ги залеете с ликьор или ром. Ако пък не желаете това, просто оставете готовата основа да "преспи" в хладилника ви.
Руслана РусеваЗа украсата: Ден 2
-
течна сладкарска сметана (200 мл)
-
яйчените белтъци
-
карамелизирана захар
-
плодове
-
леко запечени орехи
Разбийте сметаната с миксер и покрийте тортата с нея. А помните ли белтъците от вчера? Вземете ги, разбийте ги на сняг и ги поставете над сметановата основа – за допълнително очарование, блясък и мекота. Лично аз оформих с шприц и розички от сметана по ръба на изделието. След това подредих по повърхността на сладкиша карамелизирана захар, запечени орехи, круши и малко ягодово сладко. За разкош настъргах и шоколад. Това беше.
Ето как моят бисквитен кошмар се превърна в пленителна сладка мечта. Пожелавам и на вас да се случи същото :)
Добави коментар