Твърдо сварени яйца на фурна

Така, де...
Твърдо сварени яйца на фурна

Ще ме прощавате за заглавието, ама неговата абсурдност е продиктувана от ентусиазма, с който ей сегичка ще ви съсипя представите за готвене. За яйца чували ли сте? Кокоши такива едни. И за варени яйца знаете, нали? И аз знам. Знам и около 714 рецепти за "перфектното" варено яйце, коя от коя по-убедителни. Имам си и фаворит, но това не ми пречи да продължавам да се интересувам от нови и нови техники за кулинарна обработка на овалните приятели с черупките.

Днешното ми откритие ме върна доста години назад във времето, когато имахме гениалния навик да заравяме яйца в жарава. Не разполагам с логично обяснение защо, но за мен това ще си остане най-вкусният начин за приготвянето им. Днес прекарвам доста повече време на закрито и това в голяма степен саботира силното ми желание да прилагам жив огън към всякакви хранителни продукти и да се наслаждавам на резултатите. Общувам си предимно с печката, за която не знам защо не се бях сещал, че може да служи и за изпичането на яйца.

Схемата е зашеметяващо проста: фурната се загрява на 160-170ºС и яйцата се паркират в нея (в тава, форма за мъфини или директно на решетката) за половин час. Това време си е лично ваше и никой не може да ви го отнеме. Отскочете до магазина, дремнете му, изкъпете се или се навийте на ролки, ваша си работа. Изтече ли времето, внимателно извадете яйцата (не с ръце!) и ги накиснете в леденостудена вода за около 10 минути.

Подозирам, че ще ми бъде малко трудно да ви убедя в предимствата на настоящия метод, но нека кажем, че той ще докосне по-скоро хора като мен, които обичат да не се навъртат около котлона в очакване и същевременно проявяват плашеща склонност да готвят по 30 яйца наведнъж. В енергийно отношение подобен подход е по-неизгоден, но обещавам да компенсирам като започна да гася лампата в хладилника!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април