Сос винегрет. По френски

Чудна добавка към много салати и ястия
Сос винегрет. По френски

Най-важното

Надникнете в този материал и ще научите как да си приготвите салата винегрет :) 

Ще ме извините, но напоследък съм на франкофонска вълна :) Затова и днешната рецепта е подчертано френска.

Е, не си представяйте, че е нещо претенциозно, де. Всъщност, смятам да ви покажа как да си приготвите сос винегрет "а ла франсе".

Същия бихте могли да комбинирате с различни видове салати, както и с редица основни ястия. Добре е да знаете, че в Страната на петлите въпросният сос е наистина на голяма почит.

За да си го забъркате, ще ви трябват:

  • 1 пълна супена лъжица дижонска горчица
  • 2 супени лъжици бял винен оцет (спокойно може да го замените и с ябълков) или лимонов сок 
  • 6 супени лъжици зехтин (ако ви се струват много, бихте могли да сложите и по-малко)
  • морска сол, черен пипер (по преценка)

Значи, най-напред в подходящ съд комбинирайте горчицата и оцета, до пълното им сприятеляване. Сега е моментът да добавите и солта, тъй като на този етап тя ще се разтвори съвсем бързо и лесно.

Накрая изсипете и зехтина и разбъркайте сместа с телена лъжица. Имайте предвид, че в някои части на Франция винегретът понякога се прави и с орехово олио. Опитайте и вие, ако въпросната мазнина ви е на сърце. 

Накрая поръсете черен пипер и това е...

ebce8b86-0280-1ad6-938c-b54c63b5c0dfThe Roaming Kitchen

За вкус може да добавите в сместа също и: нарязана скилидка чесън, любимите ви свежи или сушени подправки, настъргана лимонова кора, кафява захар или настъргано сирене :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април