Слънцето на Кирил

Ще изгрее и на вашата улица
Слънцето на Кирил

Реших, че щом Мирела може безнаказано да раздава целувки, то и аз на свой ред съм длъжен да раздам нещо от себе си. Давам си сметка обаче, че ако се нахвърля да ви целувам, мога да бъда разтълкуван погрешно и като цяло ситуацията ще е доста неловка. Затова нека си спестим неудобството и да пристъпим към други форми на споделяне.

Краят на ноември е, все пак. Колкото и да не ни се иска, по това време на годината слънцето изобщо не го правят както през добрия стар август и това е повече от отчайващо. Поне за мен. Затова реших, че е крайно време да взема нещата в свои ръце и да спретна едно, ако не августовско, то поне майско слънчице. И да ви го представя, защото никой не заслужава да стои неогрят насред това несправедливо климатично и календарно стечение на обстоятелствата. Затова, хайде с мен на пазар за:

  • inm.com1.5 кг свинско каре, цяло парче (да, много добре знам, че сме насред пости, но нека приемем, че някои телесни нужди са с приоритет пред душевните)

  • 2 средни глави лук, съвсем постни

  • 5-6 с.л. студенопресован зехтин, още по-постен

  • 2-3 с.л. сос Уорчестър, най-постен

  • 2-3 с.л. тъмен соев сос, отвъд постното

  • 2-3 с.л. хубаво червено вино, понеже е символ на Христовата кръв

  • сокът от половин лимон

  • 2-3 с.л. стрита суха мащерка

  • сол и черен пипер на вкус

И нека бъде светлина:

За целите на настоящия проект ще ви е наложително да измиете месото и да го подсушите добре с кухненска хартия или друго попивателно средство по ваш избор. След това пристъпвате към оформлението му по следния начин: започвате да го разрязвате на филии с дебелина около 1.5 см. Много е важно да не ги отделяте от парчето, а да ги оставите свързани помежду си в тънката им част (за справка – картинката по-долу). Това, което следва, е обилно и повсеместно намазване със зехтин и подправяне със сол, черен пипер и мащерка.

След като приключите с този ритуал на натъркване и щателно си измиете ръцете, е време да оформите слънцето. Това става чрез ветрилообразно разстилане на карето в достатъчно голяма за целта тава. Нарежете лука на кръгчета и ги наредете между слънчевите лъчи, т.е. пържолките, така че да се показват наполовина. От Уорчестъра, соевия сос, виното и лимоновия сок и си забърквате марината, която изливате равномерно върху получения соларен проектошедьовър. После прибирате в хладилника за цяла нощ или дори 24 часа. Да, хубавите неща стават бавно, още повече, че тук действаме и с някои напълно здравословни съображения.

Кирил РусевПриемаме, че голямото чакане под формата на сън и други забавни дейности е приключило и оттук-нататък ни остава само малкото чакане. То започва непосредствено след като сте напъхали маринованото свинеслънце във фурна, загрята до 180ºС и приключва само около час по-късно.

Има ли нужда да ви казвам какво да правите след това? Намазвате се със слънцезащитен крем, фактор 18 000.43, слагате слънчеви очила, по-тъмни от нощта, и се хвърляте в тавата с голи ръце, защото ножът и вилицата така или иначе ще се стопят.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 11
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 11
    от Svetla Popova | 10.08.2012 | 23:21
    Пържолките са уникални -Кирил преди Коледа попаднах на рецептата Ви и от тогава е любимото ядене на вси4ки в къщи готвя ги с повод и без повод .
  • 10
    от Ivelina Velikova-Stoqnova | 02.04.2012 | 21:59
    Браво!!!Страхотно е!!!Това ще е една от любимите ми рецепти!!!
  • 9
    от Кирил Русев | 02.12.2011 | 10:21
    Отговор на коментар #8 от Пламен Димитров : Да, те пържолките на практика са сключени помежду си на съвсем малка площ, която лесно се разрязва под кос ъгъл :)
  • 8
    от Пламен Димитров | 01.12.2011 | 21:40
    Снимката изглежда много апетитно и сигурно ще го приготвя. Но ми е много интересно как се разрязва на порции? Всяка пържолка от слънцето се реже отделно или по някакъв друг начин?
  • 7
    от Добринка Димитрова | 28.11.2011 | 08:35
    Браво! Бързо, лесно и предполагам вкусно.
  • 6
    от Дарина Димитрова | 27.11.2011 | 14:41
    Изглежда великолепно! На всяка цена ще пробваме и вкуса! Благодаря за рецептата! :)
  • 5
    от Ivet Mayorska | 27.11.2011 | 08:56
    и да не си гладен ....няма как да не ти се дояде с тази рецепта
  • 4
    от Ivanka Ivanova | 27.11.2011 | 08:19
    Изглежда много вкусно ! Със сигурност ще го пробвам по празниците.Благодаря за рецептата.Публикувайте още такива.
  • 3
    от Polya Kabadaieva-Toncheva | 26.11.2011 | 23:30
    Страхотно ми изглежда, трябва да се пробва задължително! Само не знам дали ще се справя с рязането, но ако не цяло слънце, то поне на части, е пак ще го изядем - няма на къде!:)
  • 2
    от Кирил Русев | 26.11.2011 | 09:44
    Отговор на коментар #1 от Марин Тошев : Благодаря, Марине :) Имам и други подобни експерименти, но за съжаление не са снимани и търпят някои корекции. Иначе непрекъснато публикуваме разни интересни рецепти. Отбивай се отвреме-навреме да проверяваш или направо харесай страницата ни (Fit&Well) във Facebook :) Поздрави!
  • 1
    от Марин Тошев | 26.11.2011 | 01:53
    УНИКАЛНО! СТИСКАМ ТИ РЪКА ПРИЯТЕЛЮ! СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ Я ИЗПРОБВАМ. АКО ИМАШ НЕЩО ПОДОБНО ПРАЩАЙ!

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли