Салатата, която трябваше да направя

Ще ви изненада и нищо чудно да ви хареса
Салатата, която трябваше да направя

Реших, че след като така и така сме започнали да ви замеряме със салати за наяждане, просто не мога да не ви поканя в експерименталната си до степен на извращение кухня. Там нещата често придобиват скандален външен вид, но изненадват с вкус, който с известни уговорки ще ви хареса и със сигурност няма да опитате никъде другаде.

Напоследък съм на вълна, която бихме могли да наречем индийска дотолкова, доколкото хващам един куп аромати и вкусове, характерни за тяхната кухня и след това ги комбинирам в нещо, което би накарало всеки средностатистически индиец да се откаже от произхода си и да се хвърли в Ганг с надеждата да отмие преживяното. Това с уговорката, че в Ганг въобще може да бъде отмито нещо, което е доста спорен въпрос.

Въпросната вълна и спешното усещане за глад станаха причина за случването на настоящата... салата. Още отсега искам да ви предупредя, че съм на път да разтегля представите ви за салата до безобразие. Ако се чувствате в достатъчна степен на психическа готовност, бъдете така любезни да си набавите следните продукти:

  • Около 400 гр пилешки гърди

  • 400 гр цедено кисело мляко (особено, ако е цедено в домашни условия)

  • 1 голяма и кисела зелена ябълка

  • зелената част от 1 стрък праз

  • 1 корен джинджифил, около 50-60 грама inm.com

  • 1-2 скилидки чесън

  • 1 връзка магданоз

  • 1 кафена чаша орехови ядки

  • 5-6 зърна бахар

  • 6-8 зърна карамфил

  • 2 дафинови листа

  • 3 ч.л. семена от кориандър

  • 2 ч.л. млян черен пипер

  • 1/2 ч.л. млян кимион

  • 1/2 ч.л. канела

  • 1/2 ч.л. мед

  • 50 мл студенопресован зехтин

  • сокът на един лимон

  • сол на вкус

Необходими електрически съоръжения:

  • Котлон

  • Блендер

Начин на приготвяне:

Първата ви работа е да пуснете в студена вода бахара, дафиновите листа, 3-4 зърна карамфил и половината джинджифилов корен и да ги кипнете с помощта на котлон. Пилешките гърди заминават там непосредствено след завирането, похлупват се и остават вътре до степен на готовност (ок. 40 мин).

Междувременно не си губите времето, а се заемате с приготвянето на т.нар. дресинг, в който се крие същинското очарование на настоящата салата. За целта взимате блендера и вътре комбинирате обеления остатък от джинджифила, чесъна и всички останали сухи подправки плюс лимоновия сок, меда и зехтина, както и малка част от киселото мляко за повече течен обем.

inm.comБлендирате (ако има такава дума изобщо), докато всички подправки бъдат смлени подобаващо и изсипвате в салатена купа, заедно с неизползваното цедено кисело мляко. Разбърквате добре и прибавяте натрошените наедро орехи и нарязаните наситно праз и магданоз. Ябълката белите, правите на елегантни малки кубчета, доколкото ви е възможно и хвърляте в купата. Малко след това пилето би трябвало да е готово и подобаващо охладено (използвайте за целта терасата или перваза на прозореца – при настоящите климатични условия отнема броени минути). То също трябва да стане на кубчета и да отиде при останалите продукти в купата. Там настъпва финалното бъркане, след което следва прибиране в хладилник за 1-2 часа, които са необходими за пропиването на ароматния дресинг в месото и ябълките.

Резултатът е пикантна, хранителна и идеално пробиотично-антибактериална салата, която не трябва да споделяте с индийското правителство, за да не ми се налага да излизам в нелегалност. Чудесно се комбинира с водка или друг по-неутрален твърд алкохол, но това също не сте го чували от мен ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 4
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 4
    от Не е посочен | 11.01.2012 | 11:12
    Отговор на коментар #3 от : Ехее, Валя, много Ви благодаря за изчерпателното включване :) Значи, по отношение на блендера сте се досетили блестящо. Студенопресован зехтин на испански би следвало да е "extra virgen". Алтернативният метод на приготвяне с мариноването и пърженето звучи любопитно. Нещо ми подсказва, че е въпрос на време да го опитате и да споделите резултати? ;)
  • 3
    от Не е посочен | 10.01.2012 | 22:04
    ЛЕЛЕ, КОЛКО НЕЩА СИ НАМЕРИХА НАЙ-ПОСЛЕ МЯСТОТО. ОТЧАЯЛА СЕ БЯХ КАКВИ ДА ГИ КЪДРЯ С ДЖИНДЖИФИЛА, КОРИАНДЪРА И КАРАМФИЛА. С ЧЕСЪНА СЕ ОЗОРИХ, ЧЕ ПРИ МЕНЕ Е МНОГО НА ПОЧИТ, И МИГНОВЕННО СЛЕД ЗАКУПУВАНЕТО МУ СЕ ОКАЗВА В НЕДОСТАТЪЧНОСТ, НО СЛАВА БОГУ СКОКНАХ ДО ИНДИЙЦИТЕ, ЧЕ НАШЕ СЕЛО Е ИНФЕКТИРАНО ОТ ПЛОДОВИ-ЗЕЛЕНЧУЦИ, ВЕЩО РЪКОВОДЕНИ ОТ ИНДИЙЦИ, НЕ ИМ ГЪКНАХ НИЩИЧКО, НО ЗАКУПИХ ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ОТ ПРЕПОРЪЧАНИЯ ЧЕСЪН /КАКТО КАЗАХ, НА ПОЧИТ ГОЛЯМА Е ПРИ МЕН/, И ПЛАТИХ СЪС ЗАГАДЪЧНА УСМИВКА И НЕБРЕЖНИ ВЪПРОСЧЕТА ОТ РОДА НА "Е, КАК ВЪРВИ? ИМА ЛИ КЛИЕНТИ", /ИМА, РАЗБИРА СЕ, СЛЕД КАТО ПРОДАВАТ ДОСТА ПО-ЕВТИНО .../.
    ЯБЪЛКАТА, ВМЕСТО НА ЕЛЕГАНТНИ, НАРЯЗАХ НА АРТИСТИЧНО ХАОТИЧНИ ПАРЧЕНЦА, ТЪЙ КАТО НЕ ОТКРИХ ВЪВ ВЪЛШЕБНИЯ СИ ШКАФ РЕЗАЧКАТА ЗА ЯБЪЛКИ, КОЯТО ПРЕДВИДЛИВО СИ ЗАКУПИХ ПРЕДИ ГОДИНИ, С НАДЕЖДАТА, ЧЕ ТОВА ЩЕ ВЛЕЗЕ В УПОТРЕБА. СЛЕД КОЕТО БУХНАХ ВСИЧКИТЕ ПАРЧЕНЦА В КУПАТА /МНОООГО ПРИВЕТЛИВА, ВИНАГИ ГОТОВА ЗА ОЩЕ - ОБИЧАМ СИ Я, ЩОТО ВИНАГИ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ МОЖЕ ДА ТИ ХРУМНЕ ОЩЕ "НЕЩИЧКО", МЕЖДУВРЕМЕННО НЕИСТОВО СИ ПРЕДСТАВЯХ И ПРЕСЕН КОПЪР НЯКАК СИ/.
    С БЛЕНДЕРА И СТУДЕНОПРЕСОВАНИЯ ЗЕХТИН МАЛКО ОЗОРИХ, ЩОТО ЗА МОЙ СРАМ, НЕ ЗНАМ ЩО Е ТУЙ БЛЕНДЕР, ПЪК ЗЕХТИНА НЯКАК СИ ГО ПРЕДСТАВЯМ НЕ КАТО СТУДЕНО ПРЕСОВАН, ПЪК И НЕ МОЖАХ ДА Я ПРЕВЕДА ТАЯ ДУМА НА ИСПАНСКИ, И СИ ПОСЛУЖИХ НАЙ ОСКВЕРНЯВАЩО С ЗЕХТИН СРЕДНО СИЛЕН, И ОТ ПОДСКАЗАНОТО "СМЛЕНИ", РЕШИХ, ЧЕ БЛЕНДИРАНЕТО Е ЕДНО МИ ТИ ХУУУУБАВО НАМАЧВАНЕ, НАРЯЗВАНЕ, НАТРОШВАНЕ И ВЪОБЩЕ ВСЯКАКВИ ТАКИВА БОРБЕНИ ДЕЙСТВИЯ СПРЯМО ДАДЕНИТЕ ПРОДУКТИ, ТА ВЗЕХ ГОЛЕМИЯ РОБОТ, ТУРНАХ МУ ОСТРИЯ НОЖ И ГИ ПОЧНАХ, ПОСЛЕ ГИ ДОКАРАХ ДО ДОБРЕ СМЛЯН ВИД С МАЛКИЯ ПАСАТОР, И ЗАСЛУЖЕНО СИ ОТДЪХНАХ.
    С ЕДНА ДУМА, ИЗПЪЛНИХ ГОРЕ ДОЛУ ВСИЧКО, ОСТАНАХ ДОВОЛНА, НО МЕ ГЛОЖДИ НЕЩИЧКО.
    КАКВО ЛИ БИ СТАНАЛО, АКО ТЕЗ МИ ТИ МЕСЦА ПРЕКРАСНИ ПИЛЕШКИ СЕ НАКИСНАТ ЗА 24 ПОНЕ ЧАСА ИЛИ ПОВЕЧКО В ЕДИН МИ ТИ СИЛЕН ЗЕХТИН С ПОВЕЧКО ОТ ПОДПРАВКИТЕ /ПО ИЗБОР, РАЗБИРА СЕ/, И ПОСЛЕ ДА СЕ ПРЪЖНАТ ПО КИТАЙСКИ МАНИЕР ЗА МАЛКО В ОНЯ МИ ТИ ТИГАН, ДЕТО ГИ ПРАВИ ЗА КРАТКО ВРЕМЕ ГОТОВИ И ХЕМ НЕ ВРЕДНИ, И ПОСЛЕ ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ, ВСЕ ЕДНО ВЪОБЩЕ НЕ СМЕ ЧУВАЛИ ЗА ВАРЕНЕТО??????
  • 2
    от Не е посочен | 10.01.2012 | 13:23
    Феноменална :) А колко ракия и мастика пие :) само някои хора могат да кажат :)
    Салатата е прекрасна... и Жулиета, не променяй нищо в салатата, уникална е, а и с нея не ти трябва основно :)
  • 1
    от Не е посочен | 10.01.2012 | 09:26
    Експеримент? Звучи като професионална кухня, браво на автора :)

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември